fbpx

Нов експеримент на екип изследователи от университета в Мериленд (UMD) разкрива, че с най-обикновена суровина, каквато е метиленовото синьо (methylene blue) се постигат забележителни резултати в лечението на прогерия – болест свързана с изключително бързото стареене на клетките. Според данните от проучването малките дози метиленово синьо имат толкова бърз ефект, че самите изследователи го наричат “магически”.

Прогерията е изключително рядко генетично състояние с фатален край, при което се наблюдават всички характерни симптоми на стареене на организма – слабост, крехки кости и стави, оплешивяване, старчески бръчки и т.н. Смъртта настъпва вследствие разпада на органите още преди пубертета.

Причината за настъпването на болестта е дефект в генът, отговарящ за производството на ламин А протеинът, който е част от клетъчното ядро под ядрената мембрана.

Американските учени успяват за първи път да докажат, че прогерията засяга митохондриите, които са същински “двигатели” за клетките – те нарастват, разкъсват се и спират да функционират правилно.

Но най-голямото откритие на екипът изследователи от UMD е уникалното противодействие на коварната болест, което метиленовото синьо показва. Тази съвсем обикновена и лесно достъпна суровина успява да ограничи и преобърне симптомите на болестта само за осем седмици.

Произведено за първи път през 1876г. метиленовото синьо е използвано до момента предимно за лечение на псориазис, като противоотрова при натравяне с цианид и дори като препарат за почистване на аквариуми (неговата токсичност е толкова  малка, че е невъзможно да навреди на рибите и техните  яйца).

Екипът от учени наблюдава как засегнатите от прогерия човешки фибробластни клетки възстановят своята форма, като само за няколко седмици стават почти неразличими от здрави човешки клетки. Точният механизъм, по който метиленовото синьо успява да постигне това все още не е разкрит, но темата остава отворена за по-нататъчни проучвания.

Откривайки уникалните подмладяващи качества на метиленовото синьо, изследователите от Мериленд са убедени в това, че оттук нататък то ще намира все по-широко приложение както в здравната, така и в козметичната индустрия като основна съставка в производството на анти-ейдж продукти.

Източник: newatlas