fbpx

Най-лесният начин да намалите опасността от смъртоносен сърдечен удар е да подремвате след обяд. Гръцки епидемиолози открили това, след като наблюдавали 24 000 души в продължение на 6 години. И докато при жените ефектът не бил абсолютно сигурен, при мъжете той бил поразителен.

Изследователите, които публикували тези резултати през 2007 г. в архивите на Internal Medicine, познавали и предишни изследвания, според които следобедната дрямка е здравословна. Но те били запознати и с изследвания, които не потвърждавали факта. В търсене на ясни отговори учените се задълбочили в събраните между 1994 и 1999 г. данни за храненето и рака.

Гърците наблюдавали мъже, които били заети, безработни и такива, които вече не работят. Те не били в състояние да разделят жените в същите категории, защото много жени в Гърция не работят.

Таблицата по-долу показва ефекта на следобедната дрямка , както и редица други типични фактори , свързани с опасността от инсулт.

Следобедната дрямка намалява двойно  риска от инфаркт

 

 

 

 

 

Пушенето, безработицата и мазнините по корема увеличават опасността да се умре от сърдечен удар. Образованието, доброто хранене и физическата активност намаляват този риск, особено сред жените. Сред мъжете ефектът от следобедна дрямка е невероятен. Тези, които редовно си полягват, имат два пъти повече шанс да избегнат сърдечния удар.

Една следобедна дрямка защитава работещите мъже значително, както можете да видите по-долу.

Следобедната дрямка намалява двойно  риска от инфаркт mega gear

 

Според таблицата дори дрямката отвреме-навреме защитава работещите мъже.
Интересно обаче е, че не е открита връзка между почивката и смъртта. Една следобедна дрямка не винаги намалява опасността от смърт. При хората, които всеки ден спят повече от два часа в следобедните часове, вероятността да умрат е с 14 % по-висока, отколкото при средно статистическите представители. [Ефектът не е статистически значим.] Може би това е така, защото мъжете и жените, които са болни, и следователно за тях има по-голяма опасност от смърт, спят по-често и по-дълго в следобедните часове, отколкото здравите хора.
Защо следобедната дрямка намалява вероятността от фатален инфаркт или инсулт, учените все още не знаят. Едно от логичните обяснения е, че почивката намалява стреса и понижава нивата на кортизола. Макар че понякога трениращите за маса и издържливост видимо здрави спортисти страдат и умират от коронарни заболявания. Тези, които се притесняват от това, могат да намерят за полезни гръцките констатации.

 

Източник: Arch Intern Med.