fbpx

Ако ирански изследвания на животни показали, че прясно изцеденият сок от лук повишава концентрацията на тестостерон в кръвта, то йордански изследователи потвърдили твърденията на своите колеги и дори стигнали по-далеч. Те открили, че сокът от лук има и просексуален ефект. Така е поне при плъховете. Учените от йорданския университет по науки и технологии (Jordan University of Science and Technology) търсили естествен начин да помогнат на импотентни мъже да правят секс.
Не всички мъже по света имат достъп до препарати като силденафили, някои трябва да се справят с по-евтини натурални екстракти. А има и такива, които въпреки че имат възможност да се сдобият с PDE5 инхибитори, предпочитат да използват растителни и натурални средства.
Йорданските учени искали да разберат дали сокът от лук би бил ефективен, затова решили да тестват неговия просексуален ефект върху мъжки плъхове.
Изследователите правели пресен сок от лук всеки ден с помощта на сокоизстисквачка и го давали на своите лабораторни животни – 0.5 [AC0.5] 1 [AC1] или 2 мл [AC2] от сока през устата в продължение на 20 последователни дни. Контролна група не получила сок от лук [C].
Сокът повишил концентрацията на тестостерон в животните. Оптималната доза била 1 мл на ден. Човешкият еквивалент на тази доза би бил около 0.64 мл на килограм телесно тегло.

Сокът от лук увеличава тестостерона, има и просексуален ефект

Изследователите дали на други лабораторни животни пароксетин (антидепресант), структурната формула на който е показана вдясно.(—–снимка—) Пароксетинът е селективен инхибитор на обратното поемане на серотонина и е способен да предизвика импотентност при плъхове.

Дневна доза от 10 мг пароксетин за 20 дни понижила нивото на тестостерон на животните, но ежедневна – 1мл сок от лук предотвратил това.

Сокът от лук увеличава тестостерона, има и просексуален ефект50% от животните, на които бил даден пароксетин, не успели да еякулират, когато били поставени в клетка с полово-възприемчиви женски. Добавянето на сок от лук намалило този процент.

Сокът от лук увеличава тестостерона, има и просексуален ефектПлъховете, които приемали сок от лук, били и по-бързи с „атаките“ към женските, което предполага, че и тяхното либидо се е повишило.
Така добрият стар лук- латинското му име Allium cepa – наистина е тестостеронов бусер, закючили йорданските учени. Allium cepa даже може да помогне в борбата срещу импотентността.
Настоящото проучване подкрепя хипотезата, че Allium cepa има свойства като афродизиак и може да подобри мъжкото либидо и представяне, пишат учените.
Според тях наблюдаваните подобрения в способността за съвкупляване благодарение на сока Allium cepa може би най-вече се дължи на повишените нива на серумния тестостерон при мъжките плъхове. Бъдещите изследвания включват клинични проучвания , за да се обосновят ефектите при приемането на сока от лук и при хората.

източник: Exp Biol Med (Maywood). 2014 Feb