fbpx //*** post tags***/

ВИСОК ХИСТАМИН

Xистаминови депа: Нивата на хистамин обичайно се колебаят нормално. Например, хистаминът стимулира производството на стомашна киселина по време на хранене и по време на храносмилането. Ако базовите нива са правилни, няма проблем, обаче, ако базовите нива са твърде високи, тогава яденето (или гладуването) ще предизвика симптоми.Нивата на хистамин могат да бъдат повлияни от:-Организмът, произвеждащ твърде много хистамин;-Организмът не е в състояние да се разгради и адекватно да отстрани хистамина;-Консумация на храни, съдържащи хистамин.Идеята е да се сведе до минимум производството, да се поддържат телесните системи, които контролират имунната система, да се поддържат телесните системи, които премахват хистамина, да се консумират хранителни вещества, които влияят върху производството и отстраняването на хистамин, и, разбира се, да се елиминират храни, които съдържат високо ниво на хистамин.

ШИРОКО СПЕКТЪРНИТЕ ЕФЕКТИ НА ХИСТАМИНА:

Като цяло хистаминът участва в следните състояния-възбуда,възпаление, сърбеж, болка, съдова пропускливост (локално подуване), разширяване на кръвоносните съдове, свиване, изхвърляне. Ниските нива са от съществено значение за нормалните функции на тялото, като храносмилането на храната. По-високи нива са необходими, когато нещата се объркат, за да се предизвикат защитни и лечебни механизми на тялото – това са „симптомите“ на болести и наранявания. Така че, когато нивата на хистамин хронично се повишат, човек се чувства зле през цялото време и с времето тялото може да започне да се разрушава, тъй като тези механизми са предназначени само за времена на криза.Сега ще видим как хистаминът нормално влияе на някои от телесните системи:

СЕКРЕЦИИ НА ТЯЛОТО – Излишъкът на хистамин може да се прояви като излишък на стомашна киселина, слюнка, сълзи и тънък секрет от носа и бронхите. Хистаминът може да причини допълнително производство на слуз. Тъй като хистаминът произвежда изобилно производство на течни секрети, хистаделиците имат свръхпроизводство на слюнка, която пази зъбите им без кухини. (Понякога слюнката буквално капе от ъглите на устата им).

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА – Хистаминът усилва секрецията на индуцирана от стомаха киселина. Хистаминът се разпределя широко около кръвоносните съдове и ацинарните тъкани в панкреаса и се отделя в панкреатичния сок по време на стимулация на секретагога. Хистаминът също стимулира отделянето на пепсин.Хистаминът регулира функцията на червата. Хистаминът свива чревната гладка мускулатура.

РЕАКЦИИ НА ТЯЛОТО – Като част от имунния отговор на чужди патогени, хистаминът се произвежда от базофили (вид бели кръвни клетки) и от мастоцити, намиращи се в близките съединителни тъкани. Хистаминът задейства възпалителния отговор. Хистаминът помага за заздравяването на нараняванията; извеждане на допълнителна кръв и течност (оток и възпаление) към увредената тъкан. Мачтовите клетки са особено много на места с потенциално нараняване – носа, устата и краката, вътрешните повърхности на тялото и кръвоносните съдове. Ниските нива на хистамин причиняват лошо заздравяване на рани. Хистаминът увеличава болката, която действа като защита за обездвижване на увредената зона и предизвикване на покой. Той също така усилва сърбежа, за да предизвика отстраняването на нарушителя (насекомо и т.н.).Хистаминът участва в пречистването на отрови: слюноотделяне, стомашна киселина, повръщане, ускорена перисталтика и диария. Увеличава договарящите (прогонващи) действия в тялото; Изхвърляне на чужди вещества, частици и т.н. от тялото – лигавица, кихане, кашлица, сърбеж. Контракцията на гладката мускулатура на бронхите предотвратява навлизането на обидна материя в белите дробове. Повишената съдова пропускливост кара течността да изтича от капилярите в тъканите.Хистаминът може да причини синдром на раздразнените черва, коремна болка и спазми, диария и излишно производство на стомашна киселина. Излишен глад. Може да има гадене / повръщанеХистаминът увеличава производството на солна киселина и това може да повреди стомашната и дванадесетопръстната лигавица. Засегнатата лигавица на пациенти с улцерозен колит и с болестта на Крон съдържа значително повече хистамин от нормалното.

МОЗЪК- Хистаминът е възбуждащ невротрансмитер на централната нервна система. Освен това има супресивни ефекти, които предпазват от чувствителността към конвулсия, сенсибилизация на лекарства, исхемични лезии и стрес.Предполага се също, че хистаминът контролира механизмите, чрез които се забравят спомените и ученето. (Хистаминът насърчава паметта и ученето). В хипоталамуса хистаминът стимулира отделянето на серотонин, допамин и норепинефрин. Друга роля на мозъчния хистамин е да балансира допамина в тази област на мозъка, която филтрира сензорната информация, постъпваща в мозъка. Ако нивата на мозъка станат твърде ниски, човекът може да стане параноичен и подозрителен, ушите му могат да звънят и да виждат или чуват ненормално нещата. Те могат да правят големи планове, но никога нямат енергия да ги осъществят. Когато е ненормално високо, хистаминът ще предизвика свръх стимулация, агресивност, принудителност и състезателен мозък (сред другите симптоми.)

ЕФЕКТИ НА ХИСТАМИНА:

Като цяло хистаминът участва във следното- възбуждане, възпаление, сърбеж, болка, съдова пропускливост (локално подуване), разширяване на кръвоносните съдове, свиване,21 изхвърляне. Ниските нива са от съществено значение за нормалните функции на тялото, като храносмилането на храната. По-високи нива са необходими, когато нещата се объркат, за да се предизвикат защитни и лечебни механизми на тялото – това са „симптомите“ на болести и наранявания. Така че, когато нивата на хистамин хронично се повишат, човек се чувства зле през цялото време и с времето тялото може да започне да се разрушава, тъй като тези механизми са предназначени само за времена на криза.Сега ще видим как хистаминът нормално влияе на някои от телесните системи:

СЕКРЕЦИИ НА ТЯЛО – Излишъкът на хистамин може да се прояви като излишък на стомашна киселина, слюнка, сълзи и тънък секрет от носа и бронхите. Хистаминът може да причини допълнително производство на слуз. Тъй като хистаминът произвежда изобилно производство на течни секрети, хистаделиците имат свръхпроизводство на слюнка, която пази зъбите им без кухини. (Понякога слюнката буквално капе от ъглите на устата им).

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА – Хистаминът усилва секрецията на индуцирана от стомашната киселина. Хистаминът се разпределя широко около кръвоносните съдове и ацинарните тъкани в панкреаса и се отделя в панкреатичния сок по време на стимулация на секретагога. Хистаминът също стимулира отделянето на пепсин.Хистаминът регулира функцията на червата. Хистаминът свива чревната гладка мускулатура.

РЕАКЦИИ И ЗАЩИТИ НА ТЯЛОТО – Като част от имунния отговор на чужди патогени, хистаминът се произвежда от базофили (вид бели кръвни клетки) и от мастоцити, намиращи се в близките съединителни тъкани. Хистаминът задейства възпалителния отговор. Хистаминът помага за заздравяването на нараняванията; извеждане на допълнителна кръв и течност (оток и възпаление) към увредената тъкан. Мачтовите клетки са особено много на места с потенциално нараняване – носа, устата и краката, вътрешните повърхности на тялото и кръвоносните съдове. Ниските нива на хистамин причиняват лошо заздравяване на рани. Хистаминът увеличава болката, която действа като защита за обездвижване на увредената зона и предизвикване на покой. Той също така усилва сърбежа, за да предизвика отстраняването на нарушителя (насекомо и т.н.).Хистаминът участва в пречистването на отрови: слюноотделяне, стомашна киселина, повръщане, ускорена перисталтика и диария. Увеличава договарящите (прогонващи) действия в тялото; Изхвърляне на чужди вещества, частици и т.н. от тялото – лигавица, кихане, кашлица, сърбеж. Контракцията на гладката мускулатура на бронхите предотвратява навлизането на обидна материя в белите дробове. Повишената съдова пропускливост кара течността да изтича от капилярите в тъканите.Хистаминът може да причини синдром на раздразнените черва, коремна болка и спазми, диария и излишно производство на стомашна киселина. Излишен глад. Може да има гадене / повръщанеХистаминът увеличава производството на солна киселина и това може да повреди стомашната и дванадесетопръстната лигавица. Засегнатата лигавица на пациенти с улцерозен колит и с болестта на Крон съдържа значително повече хистамин от нормалното.

МОЗЪК – Хистаминът е възбуждащ невротрансмитер на централната нервна система. Освен това има супресивни ефекти, които предпазват от чувствителността към конвулсия, сенсибилизация на лекарства, исхемични лезии и стрес.Предполага се също, че хистаминът контролира механизмите, чрез които се забравят спомените и ученето. (Хистаминът насърчава паметта и ученето). В хипоталамуса хистаминът стимулира отделянето на серотонин, допамин и норепинефрин. Друга роля на мозъчния хистамин е да балансира допамина в тази област на мозъка, която филтрира сензорната информация, постъпваща в мозъка. Ако нивата на мозъка станат твърде ниски, човекът може да стане параноичен и подозрителен, ушите му могат да звънят и да виждат или чуват ненормално нещата. Те могат да правят големи планове, но никога нямат енергия да ги осъществят. Когато е ненормално високо, хистаминът ще предизвика свръх стимулация, агресивност, принудителност и състезателен мозък (сред другите симптоми.)

ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА -астма, сезонни алергии, кихане, парене, сълзене, сърбеж, очи, хронична кашлица, течащ нос (ринит) свиване на дихателните пътища, запушване на носа

СЪРДЕЧНО СЪДОВА СИСТЕМА – Хистаминът насърчава ангиогенезата – Разрастването на нови кръвоносни съдове от вече съществуващи съдове. Треперещ пулс, изпъкнали вени; може да чуете пулса си в главата през нощта. Стимулира сърцето да се свие; Ниско кръвно налягане (припадък, замаяност; хипотония). Това засяга повече младите хора.Главоболие (което се утежнява при движение (за разлика от главоболие от тип напрежение) – Мигрена, замаяност и световъртеж, болест на Мениер, болест при движение; главоболията, предизвикани от хистамини, са до голяма степен съдови, като хистаминът предизвиква отделянето на азотен оксид от съдовия стени, отваряне на големите вътречерепни артерии и повишаване на кръвното налягане в мозъка. Страдащите от мигрена показват намалена активност на хистамина – метаболизиращ ензим, DAO.Хистаминът може да причини проблеми с вътрешното ухо (виене на свят, световъртеж, шум в ушите, налягане на вътрешното ухо и колебания на слуха) Хистаминът води до натрупване на възпалителна течност. В затвореното пространство на вътрешното ухо тези течности създават натиск върху баланса (вестибуларния) и слуховия (акустичен) нерви. Стимулирането на Hl-хистаминовите рецептори, разположени във вътрешното ухо, може да предизвика повръщане.

КОЖА – Сърбеж, зачервяване, копривна треска (уртикария) и розацея, алергични кожни нарушения със сърбеж, посочен сърбеж (напр. При надраскване на крака на крака или друга част) Мастните клетки на кожата при активен псориазис са функционално хипереактивни.

МЕНТАЛНИ ЕФЕКТИ – Склонността към високи нива на хистамин е в семействата. Хората с повишен хистамин са склонни да имат тип А, твърди шофьорски личности. Те са агресивни и продуктивни. Хистаминът причинява някои от техните мозъчни невротрансмитери да бягат високо и да стрелят прекомерно. Те са перфекционистите и “изпълнителите”, които никога не знаят как да се отпуснат. Те често са силно креативни. Хистаминът също така подобрява паметта и ученето. Има и високо либидо. Хората с висок хистамин често са надарени с безгранична енергия и двигател. Макар че това определено има ползи, има и недостатък: Когато е необичайно високо, хистаминът ще предизвика свръх стимулация, хиперактивност, импулсивност, агресивност и състезателен мозък. Хората с висок хистамин може да имат ненормални страхове и плачат лесно; също безпокойство, фобии, принудителни и „празни периоди“ или отсъствие на съзнанието. Има и склонност към екстремни психични терзания и депресия. (Освен физическа болка, хистамин също засилва психическата болка.) Въпреки това, високият хистамин не винаги причинява депресия. Не е известно защо някои имат депресия, а други не.Високите нива на хистамин понякога са основната причина за симптомите на биполярно разстройство, обсесивно компулсивно разстройство, тикове и др. Хората с аутизъм са склонни да имат повишени нива на хистамини. Децата с аутизъм често се борят с много проблеми, свързани с червата: дисбиоза; пропускливи черва; запек; лошо производство на ензими; ниска стомашна киселина; обратен хладник; възпаление; и аутистичен ентеро-колит.

ПАНИЧЕСКИ АТАКИ- Хистаминовият прилив ще бъде противодействан от прилив на адреналин. Високите нива на адреналин могат да създадат панически атаки, когато скоковете са много високи. По принцип организмът поддържа определено количество адреналин, който продължава да се променя, за да поддържа нивата на хистамин. Когато тялото използва цялото количество адреналин, човек се чувства изтощен.Ако високите нива на адреналин се поддържат твърде дълго, това може да изтощи надбъбречните жлези.СЪН – Хистаминът има тенденция да причинява трайно безсъние. Безсънието може да бъде тежко и за дълъг период от време.

ОТДЕЛИТЕЛНА СИСТЕМА – Хистаминът може да индуцира утаяване, причинявайки възпаление на пикочния мехур и стимулирайки силни контракции на пикочния мехур.

МЕНСТРУАЛНИ спазми. Жените с висок хистамин често страдат от циклично главоболие и спазми. В допълнение към ефекта за стимулиране на свиването, това се дължи на факта, че хистаминът увеличава значително производството на естрадиол, но производството на прогестерон само леко. Болезнените маточни контракции се причиняват от повишено производство на простагландин F2a, който се насърчава от естрогените и се инхибира от прогестерона. Следователно хистаминът може да засили дисменореята чрез увеличаване на производството на естроген. Обратно, естрогенът може да повиши хистаминовата активност. Жените в предсрочно раждане имат по-високи нива на хистамин в плазмата от нормалното.

РЕПРОДУКТИВНА СИСТЕМА-Хистаминът насърчава оргазма. Хистаминът увеличава производството на естроген и очевидно тестесторон също. Повишава либидото. Излишъкът от хистамин може да причини преждевременни еякулации.

МЕТАБОЛИЗЪМ-Хистаминът повишава клетъчния метаболизъм, така че телесната температура може да е над нормата и те метаболизират храната си бързо. Обикновено хистаделиците нямат проблем с напълняването. Ако има проблем с теглото, той идва от хранителни и химически алергии, които започват глад, или от хипотиреоидизъм. Те често се хранят непрекъснато, но могат да бъдат постни и слаби.Анафилаксията и отравянето с хистамин са две състояния, причинени от изключително високи нива на хистамин. Те демонстрират влиянието на хистамина върху телесните системи.

ПРИЧИНИ ЗА ВИСОК ХИСТАМИН:

Стресът от какъвто и да е вид може да увеличи хистамина, независимо дали става въпрос за прекалено силно физическо натоварване или емоционален стрес. Упражненията и гладуването също тонизират парасимпатиковия клон на вегетативната нервна система. Прекалената физическа активност – изтощение – може да активира свръхсистема. Това понякога се нарича “изтощение на надбъбречната жлеза”. Смятам обаче, че това е само част от това как тялото поддържа баланс. Когато се изчерпи, в крайна сметка ще започне да преминава във фаза на почивка, харесва ви или не!Ниско ниво на надбъбречната жлеза води до ниска кръвна захар, ниско кръвно налягане, алергии и проблеми с хистамин.Адреналинът, хормонът на борбата или полета, силно стимулира симпатикуса. Адреналинът противодейства на действието на хистамина.Парасимпатиковата система е „почивката и храносмилането“ на нервната система. Той стимулира системата „почивка и храносмилане“, стимулира храносмилателните секрети, контракциите, чувството на глад и др. Парасимпатиковата стимулация повишава хистамина и обратно. Това е разбираемо, като се има предвид, че хистаминът индуцира секретите и т.н., необходими за храносмилането. Ако обаче този тон се засили, това води до по-интензивни секрети, контракции, болка и т.н. при прочистване на вредни вещества и предизвикване на почивка за възстановяване.Други фактори също могат да влошат работата на надбъбречната жлеза. Надбъбречният хормон Кортизол потиска имунната система до естественото си ниво и е основният борец на възпалението. Кортизолът се произвежда от холестерола. Ако имате нисък холестерол, не можете да правите кортизол. Холестеролът се използва и за производството на жлъчка. Витамин D също се произвежда от холестерол, така че ниският холестерол би довел до ниско съдържание на витамин D. Нивата на холестерола обикновено са ниски при хора, страдащи от болест на Крон. Ниският холестерол може да доведе до личност от аутистичен тип.Калият и магнезият стимулират парасимпатикуса. Натрият и калцият го инхибират. Прекомерно високите нива на калий в диетата и недостатъчното количество натрий могат да повишат хистамина.Надбъбречният хормон алдостерон контролира натриево-калиевия баланс и ако е недостатъчен, тялото ще продължи да изхвърля натрий, независимо колко е приета.

И ЕТО РОЛЯТА НА НАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ

Наситените мазнини са антихистамин, антисеротонин, противовъзпалително, лекуват червата и активират симпатиковата нервна система. Наситените мазнини смазват и подхранват чревната лигавица. Наситените мазнини са това, което тялото използва за производството на холестерол, който, както видяхме, често е нисък при хора със състояния, свързани с хистамина. Холестеролът е необходим за синтеза на най-важния витамин D, както и надбъбречните хормони кортизол и алдостерон. Мастните киселини със средна верига са специален вид наситени мазнини, които са с високо съдържание на кокосово и козе мляко. Те са антихистамин, антисеротонин, противовъзпалително, антибактериално, противогъбично и лекуват червата.

ВИТАМИН D

Казват, че наситените мазнини са антихистамин. Това е вероятно, защото витамин D, холестерол и алдостерон се произвеждат от наситени мазнини. Витамин D подтиска имунната система (не забравяйте, че хистаминът е част от имунния отговор.) Разбира се, витамин D е необходим на тялото, за да използва калция, а калцият стимулира симпатиковата нервна система. Витамин D прави наличен калций. Дефицитът на витамин D причинява или влошава много заболявания, свързани с хистамина: астма, болест на Крон, улцерозен колит, менструални спазми, хронични копривници, конюнктивит, псориазис, шизофрения, депресия.

ВИТАМИН А балансира срещу витамин D. Ако има недостатъчен витамин D, тогава витамин А може да изостри проблема. Казват, че витамин А е добър за имунната система – явно може да е твърде добър?

МАГНЕЗИЙ- стимулира симпатикуса и магнезият го инхибира. Магнезият е силен блокер на калциевите канали. Изследванията показват, че магнезият блокира някои калциеви канали в нервните окончания и по този начин инхибира освобождаването на норепинефрин. Над 350 mg. хората могат да започнат да изпитват ефектите на магнезий, които включват релаксация, хипотиреоидизъм, забавяне на телесните системи, плитко, бавно дишане, летаргия и изключителна сънливост. Предполага се, че магнезият успокоява. Да, излишъкът води до плитко дишане, което води до хипоксия, липса на кислород, в този момент тялото започва да отделя адреналин и преминава в панически режим. Магнезият кара тялото да задържа калий. Въпреки че калият е мощен калциев синергист, в голямо количество той може да се превърне в антагонист чрез разтваряне на калций от костите и на други места.Въпреки това, дефицитът на магнезий причинява мастоцитите да станат нестабилни и повишава хистамина.

ЕНЗИМИТЕ ЗА ДЕГРАДИРАНЕ НА ХИСТАМИНА: DAO и HNMT.DAO може да се счита за отговорен за извънклетъчния разпад на хистамина, например, в червата и кръвообращението, докато HNMT инактивира хистамина вътреклетъчно. Следователно именно ензимът DAO играе ключова роля в метаболизирането на хранителни източници на хистамин и хистамин, които се отделят от вътрешните клетки в извънклетъчните пространства като червата и кръвообращението. Тъканите с най-висока активност на DAO включват червата, плацентата и бъбреците.Диамин оксидаза –DAO се произвежда главно от лигавицата на тънките черва. Диамин оксидазата зависи от функционирането на витамин В6, така че ако възникне недостиг на В6, ензимът е практически безполезен. Следователно съединенията, които инхибират В6, също така инхибират производството на диамин оксидаза. Хранителни оцветители като FD & C жълто # 5 и прекомерен прием на протеини са някои от нещата, които инхибират производството на В6. Витамин В6 работи с магнезий във всякакви ензимни системи и подпомага натрупването на магнезий в организма. Магнезият балансира срещу витамин В6. Медът също е необходим на тялото, за да направи DAO. Излишната мед създава хистапения (нисък хистамин) чрез намаляване на хистамина в мозъка.Дефицитът на мед често води до понижаване на нивата на калций в тъканите, което служи за допринасяне за излишък на хистамин. Дефицитът на мед ще увеличи броя на мастоцитите.HNMT разгражда хистамина на вътреклетъчно ниво. HNMT е единственият добре известен път за прекратяване на действията на невротрансмисия на хистамин в централната нервна система.Най-високите нива на HNMT се намират в черния дроб и бъбреците, но също и в бронхите и трахеята. HNMT е ключов ензим, концентриран в черния дроб, който е отговорен за разграждането на хистамини, генерирани в резултат на функциите на организма и в частност на мастоцитите. HNMT е основният ензим за разграждането на хистамина в бронхиалния епител.Освен добра чернодробна функция са необходими и хранителни вещества, наречени донори на метил. Те включват: аминокиселината метионин, холин, витамин В12, фолат, цистин и таурин. Този клас хранителни вещества обаче може да повлияе и на повишаването на хистамина. Така че, обърнете внимание как те влияят на вас.След като хистаминът се метилира от HNMT, той все още трябва да бъде разграден допълнително от DAO.

ХРАНОСМИЛАНЕ:

Нормалното храносмилане причинява отделяне на хистамин. Стомахът е едно от основните места на производството на хистамин, тъй като хистаминът е отговорен за производството на стомашна киселина.Хистаминът е част от нормалната функция на храносмилането, а също така е част от режима на отхвърляне на имунния резонанс. Така че, може да се каже, храносмилането е много лек имунен отговор, в края на краищата вие вкарвате чужди вещества в тялото си! Това е всичко добре, разбира се, но когато нивото на хистамин е вече над или над нормалното ниво на храносмилане, преди да ядете, тогава, когато го правите, да се прекъснете в режим на отхвърляне. Сега храната ви няма да се усвоява правилно, защото тялото ви повече или по-малко отхвърля.Избягвайте да сте прекалено гладни преди хранене: Хистаминът предизвиква чувството на глад. И така, след като започнете да чувствате глад, хистаминът се натрупва; “кофата” започва да се пълни. След това, когато най-накрая ядете, има още едно увеличение на храносмилането и кофата прелива. Много пъти водата ще потуши глада и ще спре хистамина. Знаете, че това се случва със сигурност, когато кихате веднага след като разберете, че сте гладни. Не пренебрегвайте глада.Хистаминът може да причини твърде много стомашна киселина. Когато това се случи, протеините и т.н. не остават в стомаха достатъчно дълго. Ако започнете да чувствате глад скоро след хранене, тогава изпийте малко вода или мляко. Това е важно, защото ако не го направите, храната ще напусне стомаха твърде рано и в резултат на това неразградената храна ще достигне до тънките черва, причинявайки бактериите да се размножават и, разбира се, причинява още повече хистамин.Внимавайте да не ядете, когато все още има храна в стомаха ви. Излишъкът от хистамин може да ви накара да почувствате глад скоро след хранене и когато в стомаха ви все още има храна. Не бива да ядете в тази ситуация, тъй като това ще попречи на храносмилането на храната и ще доведе до повече проблеми по-късно. В същото време не бива да го игнорирате, чаша вода често ще се грижи за този фалшив глад с часове. Пиенето на мляко или малко кисел плодов сок изглежда също работи добре. Най-добрият начин да знаете това е от експерименти.Обилни хранения-Това е проблем за човек с висок хистамин. Клетките в стомаха произвеждат хистамин в отговор на натиск. Ако ядете голямо количество храна, дори ако това е нискокалорични зеленчуци или супа, стомахът се разтяга и това ще доведе до повече хистамин. Изглежда това е проблем само когато храната съдържа протеин, тъй като протеинът се нуждае от киселина, а киселината се нуждае от хистамин. Стомахът трябва да произвежда достатъчно киселина, за да сведе ph до нивото, от което се нуждае месото за храносмилането. Ако стомахът трябва да донесе кватер зеленчуци и т.н. на тази ph, това ще изисква много повече производство на киселина. Така че, няма проблем да ядете голямо количество диня! Горещите храни стимулират храносмилането повече и познайте какво стимулира храносмилането? Хистаминът. Така че, нормалните топли ястия са просто проблем. Голяма купа с топла супа с бульон и месо е толкова лоша, колкото се получава, докато сладоледът всъщност може да облекчи симптомите на хистамин почти моментално. Тъй като млечната е толкова анти-хистамин, открих, че зеленчуците могат да се консумират в по-големи количества с малко сирене и масло. Месото и яйцата трябва да се консумират в по-малка храна, така че те се храносмилат възможно най-бързо и пълноценно. Отново ще научите вашите граници от лични експерименти.Хистаминът обикновено се произвежда от тънките черва, точно като стомаха. Тъй като е част от реакцията на отравяне и т.н., той се засилва, когато нещо дразни тънките черва. Серотонинът също се увеличава експоненциално при наличието на дразнители, отрови и др. Твърде много фибри могат да раздразнят лигавицата на червата.Първата органна система, която преминава по време на стрес, не са надбъбреците. Всъщност това е храносмилателният тракт. Епителната лигавица на червата и ентероцитите се гладуват и възпаляват. Затова храните не се усвояват оптимално. Стресът също променя чревния баланс. Това води до дисбиоза.Лигавицата на тънките черва също е основна гледка за производството на хистаминоразграждащия ензим DAO. Очевидно увреждането на тази лигавица нарушава способността й да прави това, причинявайки повишаване на нивата на хистамин.Също така увредената лигавица не може да направи DAO както трябва.Кортизолът трябва да идва и по време на нормален имунен отговор. Понякога човек ще се почувства абсолютно прекрасен, вид високо, когато нещо предизвика имунен отговор, дразнене на червата и т.н., само за да разбере по-късно за какво става дума.

БАКТЕРИАЛЕН СВРЪХРАСТЕЖ-Бактериалният растеж на тънките черва може да доведе до високи нива на липополизахариди, достигащи до кръвния поток, което да накара организма да премине в защитен режим, като изключи имунната система. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са лоши за пропускливи черва, тъй като лигавицата, която е необходима за бариерата на червата, е мукополисахарид. Това е молекула, образувана от протеин и захар. Ако недостатъчен въглехидрат достигне до червата, този лигавичен слой се изчерпва.

ДИСБИОЗА – Хистаделията често се причинява от дисбиоза на червата и излишък от бактерии, произвеждащи хистамин, като семейство Протей, семейство Е. coli и стафилококи. Въпреки че хистаминът се произвежда от определени бактерии, присъстващи в здрави черва, свръхрастежът на опортюнистични бактерии може да доведе до излишно производство на хистамин. Тънкото черво също може да получи пролиферация на бактерии, които са добри в дебелото черво, но лоши в тънките черва. Това от своя страна намалява функцията на черния дроб.Чревната лигавица играе двойна роля както за изключване на макромолекулите и микробите от системната циркулация, така и за абсорбирането на важни хранителни вещества. Лигавицата е изложена на бактериални продукти – ендотоксини, сероводород, феноли, амоняк и без индол – които могат да имат пагубно въздействие както върху лигавицата, така и върху здравето на гостоприемника. Еднократна доза бактериален ендотоксин, прилаган чрез инжектиране, увеличава пропускливостта на червата на здрави хора. Определени фактори водят до промени в бактериалния метаболизъм, както и до свръхрастеж на потенциално патогенни микроорганизми. По-голямата част от щетите в резултат на бактериален растеж се причиняват от активността на бактериалните ензими. Бактериалната муциназа унищожава защитната мукозна козина; протеиназите разграждат ензимите на панкреаса и четката и атакуват структурните протеини.Бактериите произвеждат аналози на витамин В12 и разединяват комплекса В12 – присъщ фактор, намалявайки циркулиращите нива на В12.

КАНДИДА е гъбичка, която обикновено се намира в чревния тракт, устата, гърлото и гениталиите, но може да пробие дупки в чревния тракт, да влезе в кръвния поток и след това да попадне във всеки орган на тялото. Излъчва над 70 различни токсини в тялото. Кандидата често е свързана с чернодробни проблеми. Хората с нарастване на дрожди са склонни да имат високи хистаминови симптоми.
СИНДРОМ НА ПРОПУСКЛИВИ ЧЕРВА – Съдържанието на лумена на червата се намира извън тялото и съдържа токсичен / антигенен товар, от който тялото трябва да бъде защитено. Защитата се осигурява от сложни механизми. Когато чревната лигавица се повреди, увредените клетки, които се наричат ​​микровили, не са в състояние да произвеждат ензимите, важни за храносмилането. Хиперпропускливостта инициира порочен цикъл, в който алергичната сенсибилизация, ендотоксичното имунно активиране , възникват чернодробна дисфункция, недостатъчност на панкреаса и недохранване; всяко от тях увеличава течността на тънкото черво. При хора със синдром на непропускливи черва „стегнатите кръстовища“ между клетките на лигавицата са се разхлабили и с това се увеличава пропускливостта на чревната лигавица. Това позволява нежелани токсини, несмилаеми храни и други патогени директен достъп до кръвния поток. Веднъж попаднали в кръвния поток, тези нашественици могат да предизвикат разгръщане на верига от реакции. Първото събитие идва от надбъбречните жлези, които по същество издават алармата, че е настъпила инвазия. Това кара имунната система да реагира и освобождава макрофаги, които са вид бели кръвни клетки. Тези бели кръвни клетки почистват отломките в кръвта. Ако бъдат затрупани от количеството отломки, те отделят хистамин. След като тялото идентифицира нашественика, по-нататъшното излагане на тези нашественици може да има по-бърза реакция от имунната система. Хранителните алергии и чувствителността са създадени по този начин. Тези хранителни алергии или хипер-имунни реакции могат допълнително да влошат вече съществуващата ситуация с пропускливи черва. Храните преминават в кръвообращението и създават тази верига от събития. Връзката между чувствителността към храната и пропускливите черва е сложна и кръгова: След излагане на алергенни храни, пропускливостта рязко се увеличава. Хистаминът и серотонинът са отговорни за увеличаването на пропускливостта. Изглежда, че повишаването на чревната пропускливост е важно в патогенезата на хранителната алергия и също е резултат от хранителна алергия. С пропускливи черва навсякъде идва подобно неефективна и предизвикана лигавица – тя просто се разпространява от червата, а заедно с нея и свръхреактивна имунна система.

ЛОША ЧЕРНОДРОБНА ФУНКЦИЯ -Както видяхме, черният дроб е важен за отстраняването на хистамин. Всякакъв вид храносмилателна дисфункция подчертава черния дроб. След поглъщане на месо има освобождаване на хистамин от червата, което съвпада с ентеричната фаза на стомашната секреция. Черният дроб нормално инактивира хистамина, донесен до него от червата чрез порталната вена, но когато е болен, е логично да се предположи, може да не го направи и да позволи наплив на хистамин в системното кръвообращение. Възможната връзка на някои от клиничните признаци на чернодробно заболяване с неспособността на черния дроб да инактивира хистамина поднови интереса към тънкостите на метаболизма на хистамина. Класическата метаболитна роля на черния дроб е тази на пазител над червата, като се грижи за това, че неподходящото количество вредно вещество, абсорбирано от червата, не влиза в общото кръвообращение.

Източник: Галина Гинова

Share This