fbpx

Министерството на земеделието на САЩ препоръчва ежедневния прием на калории, добити от разграждането на наситени мастни киселини да не е повече от 10% (1) .

Това се случва след като премахват препоръките си за ограничаване на холестерола. Четири години по-късно списание „TIME“ пише, че войната с мазнините е приключила, публикувайки снимка на масло на корицата си с мантрата „Яжте масло“ под нея. В статията на това списание се детайлизира как мазнините, особено наситените мазнини, са „ най-охулваните хранителни вещества в диетата на американците“, и че „ демонизирането на мазнините може би ще има неблагоприятен обратен ефект върху нас по начини, по които тепърва ще разберем“.

Въпреки това, войната срещу пагубните, запушващи артерии наситени мазнини продължава. Статията също обяснява изпълнената с екстремни пропуски и недостатъци наука, която лежи в основата на безсмислената нелепост срещу наситените мазнини, като обръща внимание на липсата на връзка между тях и сърдечно-съдовите заболявания. (Наситените мазнини се смятат за причинител на сърдечни заболявания, тъй като те повишават нивата на липопротеидните комплекси с ниска плътност на холестерола, или т. нар. „лош холестерол“).

Може да се каже, че всички ние все още сме много объркани, що се отнася до познанията ни за мазнините. На практика не само че ни се препоръчва да редуцираме приема на наситени мазнини, но и се препоръчва замяната им с ненаситени, най-вече с поли-ненаситени мазнини.

Какви са поли-ненаситените мазнини?

Докато наситените мазнини са известни като причиняващи сърдечно-съдови заболявания, поли-ненаситените се считат за полезни за сърцето. Поли-ненаситените мазнини, или PUFA, са омега-3 и омега-6 мазнини, които сме окуражавани да приемаме, вместо наситените. Те се срещат в по-тлъстите риби като сьомгата, ядките и семената и растителните масла, които се произвеждат от тях. За разлика от наситените мазнини, за които има малко доказателства относно ролята им в причиняването на сърдечно-съдови заболявания, поли-ненаситените мазнини имат принос към тях (2345)..

Също така, PUFA реално допринасят към всички други хронични състояния, включително и затлъстяването и диабета (67) , рака (28) , омазняването на черния дроб (9) , заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон (101112) . В допълнение, поли-ненаситените мазнини са силни имуно-супресори (13141516) .

На какво се дължи това, че PUFA са толкова вредни?

Поли-ненаситените мазнини притежават множество двойни връзки във въглеродните си вериги. Това ги отличава от наситените мазнини, които нямат никакви двойни връзки във въглеродните си вериги. Наличието на двойни връзки в PUFA може да звучи като незначителен детайл, но в крайна сметка това е причината за много от проблемите, които засягат най-фундаменталния фактор за нашето здраве – енергийния баланс.

Поли-ненаситените мазнини потискат енергийната продукция, драстично повишават енергийните нужди и редуцират ефективността на употребата на енергия.

Тези ефекти са толкова мощни и освен, че допринасят за всички хронични състояния, които споменахме, съдържанието на PUFA в клетките е първичен определящ фактор за продължителността на живота и стареенето при всички животни, както и на хората! (17)

Причините на тези ефекти се свежда до 3 основни свойства на PUFA:

  1. Те са структурно слаби съединения;
  2. Те се преобразуват във вредни, причиняващи инфекции съставки;
  3. Те са силно податливи на увреждане.

По-подробно разгледано всяко едно от тези свойства се обяснява със следното:

  1. Поли-ненаситените мазнини са структурно слаби съединения. Често разглеждаме мазнините, които приемаме само като източник на енергия. Но мазнините притежават и функционални и структурни качества. Като структурна съставка на клетката, мазнините са изключително важни за съдържането на енергия и да позволяват на самата клетка да функционира правилно. Това ни довежда до един от най-важните проблеми от консумацията на PUFA. При прием на поли-ненаситени мазнини, те се инкорпорират като структурна съставка в клетката, включително нейната митохондрия (18) . Наличието на двойни връзки в PUFA ги прави нестабилни съединения, а от там следва, че те са екстремно ненадеждни структурни компоненти. Като такива, те предизвикват митохондриите да не могат да задържат енергия (1920212223) . В допълнение на изтичането на енергия, те подтикват и износа на йони на елементи като калий например (21). Взети заедно, тези два ефекта драстично повишават енергийните нужди и намаляват ефикасността на енергийната употреба.
  2. Поли-ненаситените мазнини се преобразуват във вредни, причиняващи инфекции съставки. Когато не са използвани структурно, PUFA могат да се преобразуват в разнообразни съставки, например ейкозаноиди. Те са сигнални молекули, които проявяват цялостен контрол върху много телесни системи, главно във възпалението и имунитета, както и месинджъри в централната нервна система. Системите на контрол, които зависят от ейкозаноиди са сред най-важните в човешкото тяло. Ейкозаноидите функционират контролирано с ефект върху сърдечно-съдови заболявания, триглицериди, кръвно налягане и артрит. Противовъзпалителни средства като аспирин блокират ейкозаноидния синтез. Хроничната инфекция е един от първичните маркери на хронично заболяване. PUFA подхранва хроничните възпалителни процеси. Понижаването на приема на PUFA  с храната е много ефективен метод за ограничаване и намаляване на възпалението. PUFA могат да се преобразуват и в множество други съставки, които директно да потиснат производството на енергия (24252627) , както и да допринесат за стреса  (2829). Тези ефекти са катастрофални за енергийния баланс.
  3. Поли-ненаситените мазнини са силно податливи на увреждане. PUFA, заради съдържанието от двойни връзки във въглеродната си верига, са екстремно чувствителни на увреждане, неустойчиви съединения. Това се случва чрез процес, наречен липидна пероксидация (17) . Това е опустошително за организма. Пероксидацията на PUFA причинява оксидативен стрес и възпаление в клетките, което директно потиска енергийното производство, дори увежда ДНК и протеиновата структура на клетката (1730) . Поради продължителното увреждане, липидната пероксидация се смята за повратно стъпало в развитието на много хронични състояния (31) .

Наситените мазнини са спасението

Дори и индивидуално, тези три свойства на PUFA ги прави изключително вредни, а да не говорим, ако са взети заедно. Наистина, да ограничим поли-ненаситените мазнини е разбира се по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Може да се каже, че PUFA са вероятно най-големия подстрекател за съвременните здравословни проблеми, които се виждат навсякъде около нас. Те се срещат в преработените храни и готови ястия, готварските масла, неистинските масла и маргарина, дресингите на салатите, пържените храни. В допълнение, хората се окуражават да консумират „здравословни“ храни, съдържащи PUFA, като ядки и семена, по-тлъсти риби, пиле и свинско.

За щастие, всички вредни свойства на PUFA директно се контрастират от НАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ.

Те са всичко, което поли-ненаситените не са. Те са стабилни, като това води до задържането на енергия в клетките, те са резистентни на увруждане, те не се преобразуват във вредни съставки. Също така, те защитават клетките от вредните ефекти на PUFA. (32)

И така, чрез заместването на PUFA с наситени мазнини като краве масло, зехтин и кокосово масло би подобрило из основи нашия енергиен баланс.

Share This