fbpx //*** post tags***/

Измерването на количеството на щитовидния хормон в кръвта не е ефективен начин да се оцени функцията на щитовидната жлеза, тъй като отговорът на тъканите към хормона може да бъде потиснат (например от ненаситени мазнини). През 1930 г. точната диагноза е поставена чрез оценка на различни индикации, включително базална консумация на кислород, ниво на серумен холестерол, пулс, температура, каротенемия,функция на червата и качество на косата и кожата. Адекватна преценка може да се направи само с температурата и пулса. Орална или подмишнична температура, сутрин преди ставане от леглото, трябва да е около 36.6, и трябва да се повиши до 37″до средата на сутринта. Това не е валидно, ако спите под електрическо одеало или ако времето е горещо и влажно. Човек, който е хипотиреоид произвежда топлина с ниска скорост, но не го губи с нормална скорост, тъй като има по-малко изпотяване, а кожата е сравнително студена. Много хора с хипотиреоиди компенсират високо производство на адреналин (понякога 40 пъти по-високо от нормално) и това има тенденция да поддържа кожата хладна, особено на ръце, крака и носа. Високият адреналин е следствие на ниска кръвна глюкоза, така че хранене с въглехидрати, като например чаша портокалов сок, понякога ще намали пулса за момент. Здравите хора имат среден пулс в покой скорост от около 85 на минута. Особено в горещо време е така полезно да се вземе предвид както температурата, така и скоростта на пулса.

Схващането на мускулите на краката на децата в края на активен ден често са признак на хипотиреоидизъм, а понякога гастрокнемиусният мускул става много подут и хипертрофиран при хипотиреоидни деца. Същият процес, може да причини нарушение на ритъма в сърцето и често причинява безсъние и неспокоен сън.Щитовидната жлеза отделя около 3 части тироксин в една част от трийодтиронин и това позволява на черния дроб да регулира функция на щитовидната жлеза чрез преобразуване на повече от Т4 в активния Т) когато има изобилие от енергия. Глюкозата е от съществено значение за преобразуването, така че по време на глад има рязко намаляване в метаболизма, 200 или 300 калории от въглехидратите могат да се добавят към диетата, без да причиняват покачване на мазнини.

Когато черният дроб е основната причина за хипотиреоидизъм, вашата температура (и особено температурата на носа ви, ръце и крака) ще паднат, когато сте гладни и ще се повишат когато ядете въглехидрати. Ако човек е хипотиреоиден има много бавен пулс и се чувства летаргичен, изглежда, че има малко адреналин; в този случай е възможно храненето с въглехидрати да увеличи скоростта на пулса и температурата, а черният дроб ще преобразува активния хормон Т3. Жените често имат над средния тироксин, със симптоми на хипотиреоидизъм. Това очевидно е, защото не е преобразувана в активната форма (T3) „Преди да използвате Cytomel

(T3) добавка, е възможно да се реши проблема само с диета. Парче плод или чаша сок или мляко между храненията и адекватен животински протеин (или картофен протеин) в диетата понякога е достатъчно, за да позволи на черния дроб да произвежда хормонът.

Когато се приема голямо количество хормон в един момент черният дроб вероятно преобразува голяма част от него в неактивната реверсивна форма-Т), в нормална защитна реакция. Обикновено жените имат по-малко активни черен дроб, отколкото мъжете. Естрогенът може да има директно токсичен ефект върху черния дроб, но нормалната причина за разликата вероятно е тази температура и функцията на щитовидната жлеза силно влияят на черния дроб и като цяло са по-ниски при жените, отколкото при мъжете. Естрогенът инхибира секрецията на хормон от самата щитовидна жлеза, вероятно от инхибиране на протеолитичния ензим, който разтваря колоида.

Прогестеронът има обратен ефект, като насърчава освобождаването на хормоните. В пубертета, при бременност и при менопаузата щитовидната жлеза често се разширява, вероятно като резултат от доминирането на естрогена.

Функцията на щитовидната жлеза стимулира черния дроб да инактивира естрогена за екскреция, така че доминирането на естрогена може да създаде порочен кръг, в който излишъкът от естроген (или дефицит на прогестерон) блокира секрецията на щитовидната жлеза, карайки черния дроб да позволи на естрогена се натрупва до още по-високи нива. Прогестеронът (дори една доза, в някои случаи) може да прекъсне цикъла. Въпреки това, ако жлезата е много голяма, човекът може да изпита няколко месеца хипертиреоидизъм, тъй като жлезата се връща към нормалното. По-добре е да оставете разширената жлеза да се свие по-бавно, като използвате добавка за щитовидната жлеза. Ако разширената жлеза започне да секретира твърде много хормон на щитовидната жлеза може да се контролира със сурово зеле или сок от зеле, и богати на цистеин меса, включително черен дроб.

Освен глад или хроничен протеинов дефицит, често срещани причините за хипотиреоидизъм са прекомерен стрес или “аеробни” (т.е. анаеробни) упражнения и диети, съдържащи боб, леща, ядки, ненаситени мазнини (включително каротин) и леко сварени броколи, карфиол, зеле.

Здравословните хора стават хипотиреоидни със консмация на необработени зеленчуци, бобови растения вместо животински протеини, растителни масла вместо животинско масло, каротин вместо витамин А и аеробни/анаеробни упражнения вместо стимулиращ живот”

Рей Пийт

Share This