fbpx

Куркума: Ползи за Здравето, които дори лекарите не могат да обяснят

куркума куркумин

Куркума, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата и в потенциалното обръщане на редица болести.

Билката има толкова много лечебни свойства, че в момента са публикувани над 10301 свързани статии, доказващи нейните многобройни ползи, както и на известното лечебно съединение, което се намира в куркумата – куркумин.

Това поставя куркумата на върха в списъка като една от най-често споменаваните билки с лечебни свойства в цялата наука. Следващите най-популярни изследвани билки са чесън, канела, женшен, джинджифил и млечен бодил (milk thistle).

От 10 000+ проучвания, отнасящи се до основната съставка в куркумата – куркумин, най-интересното е, че когато тя се сравнява с конвенционалната медицина, нейните ползи са равни на ползите от голям брой фармацевтични лекарства.

Редица проучвания дори доказват, че използването на куркума на таблетки е по-изгодно, спрямо използването на някои лекарства, отпускани по лекарско предписание, взимайки се предвид евентуални странични ефекти от тяхната употреба и цена.

метаболизъм


Списък с 36+ начина как да ускорите метаболизма си за по-бързо и по-здравословно отслабване

С отбелязването на това поле се съгласявам да получавам имейл комуникация от Станимир Михов (instruktor@stanimirmihov.com)ИСКАМ ДОСТЪП

Приложение, лечение, лечебни свойства

1. Куркума за отслабване
Куркума за отслабване

Използването на куркума за отслабване може да помогне да се предотврати натрупването на килограми и да се контролират нивата на кръвната захар.

Проучвания показват, че куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, могат да помогнат да се предотврати образуването на зрели мастни клетки и да се намали честота на заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло.

Въпреки че изследвания доказват ползата на куркумата при отслабване, най-голяма част от проучванията са направени върху животни. Изследванията на ефектите от куркумин за загуба на тегло при хора продължават.

Нараства интересът към използването на хранителни добавки с куркума при диети за загуба на тегло заради редица онлайн доклади, които показват, че този естествен екстракт може да има сериозни положителни ефекти.

Подобно на много заболявания, затлъстяването се характеризира с усилени възпалителни процеси в организма.

Активната съставка на куркумата, доказано модулира голямо разнообразие от клетъчни функции, за да редуцира вредните възпалителни процеси.

Проблем, който се наблюдава при използването на куркума е, че тя съдържа средно между 2 и 7% активно вещество куркумин. Хранителни добавки с куркумин са на разположение и съдържат значително по-високи концентрации (над 10 пъти тези на подправката).

Накратко:Самостоятелно увеличаване на приема на куркума не е ефективна стратегия за отслабване, но може да спомогне значително за облекчаване на редица състояния и симптоми, свързващи се с покачване на нежелани килограми и затлъстяване.

Куркумата като подправка има слабо изразена потентност заради ниския процент активно вещество (2-7%), спрямо много таблетни форми (над 10 пъти повече куркумин).

Свързани продукти

Свързана статия: Отслабване и изгаряне на Мазнини с Фет Бърнър направен вкъщи

2. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни свойства за лечение
kurkuma билка

Куркума е подправката, която дава жълтия цвят на кърито.

Използва се в Индия от хиляди години и като лечебна билка, заради съединения, които се наричат куркуминоиди.

Най-важният и широко изследван от тях е куркуминът.

Той има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант.

Както беше споменато, съдържанието на куркумин в куркумата не е толкова високо – около 2-7% от теглото.

Повечето от проучванията, които са доказали положителните ефекти от билката, използват екстракти от куркума, които съдържат предимно куркумин. Дозите в проучванията обикновено надвишават 1 грам дневно.

Би било много трудно да се достигнат тези нива само с помощта на куркума като подправка към храната.

Ето защо, ако искате да изпитате пълните ползи на билката, трябва да се насочите към екстракт, съдържащ значителни количества куркумин.

Още един минус на куркумата е слабата ѝ абсорбация в кръвта. Овкусяването на храненията с черен пипер ще повиши нивата на пиперин – естествено вещество, което доказано повишава абсорбацията на куркумина.

Куркуминът също е мастноразтворим, така че може да е добра идея да се приема с храна, богата на мазнини, за още по-добро усвояване от организма.

Накратко: Куркумата съдържа куркумин, вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Повечето проучвания използват екстракти от куркума, които са стандартизирани да включват големи количества куркумин, за да се извлекат максимални ползи от лечебната билка.

3. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Силните противовъзпалителни свойства на организма са от изключителна важност за здравето ни.

Те помагат в борбата с чужди организми и имат роля в поправянето на щетите от тях.

Без противовъзплалителни свойства, патогени като бактерии могат лесно да навредят на организма.

Смята се, че хроничното възпаление има основна роля в почти всички западни болести. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болестта на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния.

Следователно всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на тези заболявания.

Оказва се, че куркуминът е силно противовъзпалителено средство. Tой е толкова мощен, че отговаря на ефективността на някои противовъзпалителни лекарства.

В няколко проучвания, неговата ефективност е сравнявана с противовъзпалителните фармацевтични лекарства, но без съпътстващите ги странични ефекти.

Накратко: Хроничното възпаление е известно, че допринася за много често срещани болести. Куркуминът може да инхибира много молекули, за които е известно, че играят важна роля във възпалението.

4. Куркумата драстично увеличава антиоксидантния капацитет на тялото

Оксидативното увреждане се смята за един от механизмите зад стареенето, но се свързва и с редица други заболявания.

Свободните радикали взаимодействат с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК.

Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни е, че те защитават тялото ни от свободните радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира вредните свободни радикали поради химическата си структура.

В същото време, активното вещество в куркумата повишава собствените антиоксидантни ензими на тялото.

По този начин куркуминът действа срещу свободните радикали по 2 различни начина: Блокира ги директно и стимулира антиоксидантните механизми на тялото.

Накратко: Куркуминът има мощни антиоксидантни свойства. Неутрализира свободните радикали, а след това стимулира собствените антиоксидантни ензими на организма.

5. Куркуминът подобрява мозъчната функция и намалява риска от мозъчни заболявания

Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават.

Един от основните двигатели на този процес е невротрофичният фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка.

Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон. Някои от тях включват хронична депресия и болестта на Алцхаймер.

Интересното е, че куркуминът може да увеличи мозъчните нива на BDNF.

По този начин, екстракт от билката, може да е ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и такива свързани с намалена мозъчна функция поради стареене.

Накратко: Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който стимулира растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка.

6. Куркуминът намалява ефективно риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са невероятно сложни и съществуват голям брой фактори, които допринасят за тях.

Куркуминът може да помогне за обръщане на много стъпки в процеса на развитие на сърдечни заболявания.

Основната полза на куркумина, когато става дума за здравето на сърцето, е подобряването на функцията на ендотела – лигавицата на кръвоносните съдове.

Ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност да се регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и други сходни фактори.

Едно проучване показва, че куркуминът може да е ефективен, колкото физически упражнения, а друго, че той работи по сходен начин като медикамента Аторвастатин.

Както беше споменато по-горе, лечебната билка има свойствата да намали възпалението и окисляването в организма, важни фактори при сърдечни заболявания.

Накратко: Куркуминът има благоприятен ефект върху няколко фактора, за които е известно, че играят роля при развитие на сърдечните заболявания. Той подобрява функцията на ендотела (лигавицата на кръвоносните съдове) и е мощен противовъзпалителен агент и антиоксидант.

7. Куркумата може да помогне за предотвратяване (дори лечение) на рака

Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролируем растеж на клетките.

Има много различни форми на рак, но те имат и общи свойства, някои от които изглеждат засегнати от суплементирането с куркумин.

Изследователи изучават куркумина като полезна билка при лечение на рак. Тя може да повлияе на растежа, развитието и разпространението на раковите заболявания на молекулярно ниво.

Проучванията показват, че активното вещество в куркумата може да намали ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове в туморите), метастази (разпространение на рак), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки.

Може би куркуминът ще се използва заедно с конвенционалното лечение на рак един ден. Твърде рано е да се каже със сигурност, но изглежда обещаващо и това е интензивно проучвано през последните години.

Накратко: Куркуминът води до редица промени на молекулно ниво, които могат да помогнат за предотвратяване и дори лечение на рак.

8. Куркуминът може да е полезен при превенция и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света.

За съжаление, все още няма напълно доказала се успешна терапия за болестта.

Следователно, предотвратяването ѝ е от първостепенно значение.

Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят основна роля в болестта на Алцхаймер. Както беше споменато, куркуминът има благоприятен ефект и за двете.

Една от ключовите особености на болестта на Алцхаймер, е натрупването на протеинови възли, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки (проучване).

Дали куркумин наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер, трябва да бъде проучвано допълнително.

Накратко: Куркуминът може да има сериозни ползи при превенция на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративна болести.

9. Пациенти с артрит и болки в ставите реагират много добре на куркумин

Артритът е често срещан проблем. Има няколко различни типа, но повечето от тях включват някакво възпаление и болки в ставите.

Като се има предвид, че куркуминът е мощна противовъзпалителена билка, има логика, че може да е в помощ при артрит. Няколко проучвания доказват, че това е вярно.

В проучване на пациенти с ревматоиден артрит, е установено, че куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство по предписание (проучване).

Много други проучвания разглеждат ефектите на куркумина върху артрита и отбелязват подобрения в различни симптоми.

Накратко: Артритът е често срещано заболяване, характеризиращо се с възпаление на ставите и болки. Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптомите на артрит и в някои случаи е доказано по-ефективен от противовъзпалителните лекарства по предписание.

10. Куркуминът има невероятни ползи срещу депресията

Проучвания показват, че активното вещество в куркумата, може да е силен натурален антидепресант.

Провело се е контролирано проучване върху 60 пациента, разделени на случаен принцип в три групи.

Едната група е взимала прозак*, втората група е взимала 1 грам куркумин на таблетки, а третата е взимала прозак и куркумин в комбинация.

След 6 седмици е отсъдено, че куркуминът е довел до подобрения, сходни до тези на антидепресанта прозак.

Групата, която е приемала комбинация между прозак и куркумин, е имала най-добри резултати.

* Прозак е известен и доста скъп антидепресант. Цената му е около 90 лева за 1 кутия. Куркуминът стимулира мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин, което също може да повлияе положително срещу депресията.

Накратко:Изследване при 60 депресирани пациента показва, че куркуминът има действие и ефективност, доближаващи се до тези на скъп антидеприсант.

11. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и в борбата с хронични заболявания, свързани със състаряването.

Щом основната съставка на куркумата може да помогне за предотвратяването на сърдечни заболявания, рак, болестта на Алцхаймер и редица други болести и състояния, то тогава ползите ѝ за дълголетието са безспорни.

Поради тази причина, куркуминът стана много популярна хранителна добавка против стареене.

Но като се има предвид, че окисляването и хроничното възпаление се смятат за основни фактори при стареене, то куркуминът може да допринесе и с допълнителни ползи отвъд самото предотвратяване на конкретно заболяване.

Накратко: Куркуминът има анти-стареещ ефект и работи чрез 2 различни механизма. Единият е чрез предотвратяване на редица опасни за живота заболявания, а другият, чрез редуциране на окислителните процеси и хроничните възпаления в организма.

12. Ползи от куркума при стомашно разстройство, лошо храносмилане и киселини в стомаха

Куркуминът отдавна е доказал ефективността си при храносмилателни разстройства, включително лошо храносмилане.

Способността му да стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур помага за по-лесното смилане на храната.

Куркуминът облечкава и симптомите, съпътстващи влошеното храносмилане – подуване и газове, защото има противовъзпалителен ефект, влияещ благоприятно върху червата.

Смята се, че чрез подобряване на храносмилането, куркумата може да спомогне допълнително за загубата на излишно тегло и отслабване.

Също така съдържа големи количества нишестета и диетични фибри, които спомагат допълнително за здравословното храносмилане.

Свързана статия: 12 лесни идеи за подобряване на храносмилането натурално

Накратко: Куркуминът може да спомогне при лошо храносмилане, подуване на корема и газове, благодарение на силния си противовъзпалителен ефект. Тези положителни действия върху храносмилането може да повлияят благоприятно и върху загубата на излишно тегло.

13. Кардиозащитен ефект и понижаване на лошия холестерол

Както куркуминът, така и куркумата са изследвани и доказали се при намаляването на лошия холестерол – LDL и общите нива на холестерол в кръвта.

Нивата на триглицериди (съхранявани мазнини) също са били редуцирани при приема на куркумин.

Проучване показа, че добавянето на куркумин към храната, в продължение на осем седмици, успешно намалява VLDL (липопротеин с много ниска плътност), LDL (липопротеин с ниска плътност), общ холестерол и триглицериди.

Също така се наблюдава повишено молекулно разграждане (катаболизъм) на холестерола.

Накратко: Приемът на куркума, добавена към храната и на куркумин като хранителна добавка, могат успешно да намалят лошия холестерол (LDL) в кръвта и да повишат добрия холестерол (HDL).

14. Забавяне на диабет

Сред хора страдащи от преддиабет, е установено, че суплементирането с куркумин може да забави началото на диабет тип 2.

Това се доказва при едно проучване в рамките на 9 месеца, където участниците от 2 групи са приемали куркумин на таблетки или плацебо капсули.

Малко над 16% от хората приемали плацебо хапчето, са диагностицирани с диабет тип 2 до края на проучването.

Нито един от участниците, приемали куркумин като хранителна добавка, не са получили диагноза за диабет тип 2 до края на 9 месечното проучване.

Изследователите преписват тези резултати на противовъзпалителните и антиоксидантни сили на мощната лечебна билка.

Накратко: Куркуминът може да има преддиабетно благоприятно действие, благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си сили.

15. Лечение на проблеми с кожата

Традиционното медицинско приложение на куркумата в Индия и Малайзия включва приготвянето на паста, която се нанася върху кожата – за лечение на кожни проблеми като възпаления, гъбични инфекции, натъртвания, ухапвания от насекоми, както и за инфекции на очите, разраняване на устата и инфектирани лезии.

Източник на данните за допълнителните ползи от куркума и куркумин е сайтът WebMD:

Освен за подробно разяснените случаи в статиите, куркумата и куркуминът може да се използват и за подобряване на състоянието на организма при болест на Крон и улцерозен колит, байпас операции, хеморагия, диария, чревен газ, подуване на стомаха, загуба на апетит, жълтеница, проблеми с черния дроб, нарушения на жлъчния мехур, състояние на кожата, наречено лихен планус, възпаление на кожата от радиационна терапия, хронична умора.

Използва се и при главоболие, бронхит, настинки, белодробни инфекции, фибромиалгия, проказа, треска, менструални проблеми, сърбеж по кожата, възстановяване след операция и рак.

Другите приложения включват оток в средния слой на окото (предния увеит), задържане на вода, автоимунно заболяване, наречено системен лупус еритематозус, туберкулоза, възпаление на пикочния мехур и бъбречни проблеми.

Някои хора прилагат куркума върху кожата при болка, трихофития, навяхвания и отоци, натъртвания, пикочови ухапвания, очни инфекции, акне, възпалителни кожни състояния и кожни рани, болки в устата, инфектирани рани и заболявания на венците.

В храните и в производството, етеричното масло от куркума се използва в парфюмите, а неговата смола се използва като вкус и цветен компонент в храните.

Странични ефекти при прием на Куркума / Куркумин / куркума форте

Странични ефекти

Някои хора съобщават за алергични реакции, най-вече при прием на куркума като подправка към храната, при приложение върху кожата или при много високи дози като добавка.

Те включват:

  • Гадене и диария
  • Повишен риск от кървене
  • Повишени стойности при чернодробни изследвания
  • Хипер активни контракции на жлъчния мехур
  • Понижено кръвно налягане
  • Маточни контракции при бременни жени

Хората, които приемат определени медикаменти, също трябва да бъдат внимателни, когато използват куркума в храната си или под формата на таблетки.

Активното вещество в куркумата може да се намеси в действието на антикоагуланти като аспирин, клопидогрел и варфарин.

Също така, може да промени действието на медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства.

Като при всяка друга хранителна добавка или билка, използвайте както е указано или се консултирайте със специалист.

Не изключвайте напълно куркумата, ако сте на предписани лекарства, тъй като органична куркума или екстрат от лечебната билка, ще помогне да се намалят неблагоприятните ефекти на лекарството.

Проблеми с черния дроб при прием на високи дози куркума

Високите дози (над 15 гр. дневно) куркумин могат да увредят черния дроб, показват данните от изследване върху животни, проведено от Националния център за алтернативна медицина на САЩ.

Макар да не са документирани случаи за токсикация на черния дроб при хора, приемали куркумин под формата на таблетки, все пак има установени изменения в нивата на чернодробните ензими при взети кръвни изследвания.

Затова, ако имате история свързана с чернодробни проблеми, консумирайте куркума към храната си в умерени количества, а когато приемате куркумин като хранителна добавка, винаги спазвайте предписаните указания и препоръки.

Взаимодействие на куркума и куркумин с медикаменти

Хранителните добавки с куркумин имат способността да си взаимодействат с някои медикаменти.

Както беше споменато, куркуминът има силно действие при диабет и регулиране на кръвната захар.

Затова, ако приемате лекарства против диабет, които понижават нивата на захарта в кръвта, консумирането на куркума и добавки с куркумин може да доведе до опасно ниски за здравето нива.

Куркуминът има и изтъняващ кръвта ефект, т.е. намалява способността ѝ за съсирване.

Когато се приема заедно с други изтъняващи кръвта медикаменти (като например аспирин), куркуминът може да увеличи риска от силно кървене.

Рецепти с Куркума

Чай от куркума за отслабване
Чай от Куркума за отслабване

Благодарение на тази рецепта за чай от куркума можете да постигнете допълнително отслабване и да направите прочистване на организма.

Съставки

  • 3 с.л. куркума на прах
  • 1 ч.л. смлян карамфил
  • 2 с.л. смлян кардамон
  • 2 с.л. джинджифил
  • 1 и 1/2 литри филтрирана вода
  • стевия за подслаждане
  • ядково мляко (по желание)

Пълната Рецепта за „Отслабване с Чай от Куркума“

Чай от куркума – Златно мляко
Куркума Чай Златно Мляко

Една от любимите ми рецепти за извличане на здравословните ползи от куркумата е чай от куркума „Златно мляко“.

Съставки

  • 1 чаша кокосово мляко
  • 1 чаша вода
  • 1 с.л. масло от гхи
  • 1 с.л. натурален мед
  • 1 сл.л. куркума (на прах, настърган корен или хранителна добавка)

Пълната рецепта за чай от куркума „Златно Мляко“


Хранителна информация

Хранителна информация за количество от 100 гр. куркума:

Калории (kcal) 354
Общо мазнини 10 гр.
Наситени мазнини 3,1 гр.
Полиненаситени мазнини 2,2 гр.
Мононенаситени мазнини 1,7 гр.
Холестерол 0 мг.
Натрий 38 мг.
Калий 2 525 мг.
Общо въглехидрати 65 гр.
Баластни вещества 21 гр.
Захар 3,2 гр.
Белтъчини 8 гр.
Витамин C 25,9 мг.
Калций 183 мг.
Желязо 41,4 мг.
Витамин B6 1,8 мг.
Магнезий 193 мг.

Заключение

Куркумата е една от най-мощните билки и съдържа изключително много здравословни ползи.

Не случайно е толкова широко изследвана през последните години и набира изключителна популярност при превенция и борба с болести (рак, сърдечни проблеми, диабет и кръвна захар и др.), в спорта (отслабване, засилване на метаболизма), в хранителната индустрия и други отрасли.

Много от ползите за здравето на куркумата могат наистина да бъдат усетени при редица неразположености, за разлика от други билки.

Mоже да я използвате за подобряване на много от сегашните скучни ястия на вашата трапеза като риба и месо, ориз и картофи, зеленчуци.

Може да се използва като основа за зеленчукови дипове, сосове и салата. Често се добавя и към чай в комбинация с кориандър, а за отслабване може да се комбинира и със зелен чай.

Сериозен минус на куркумата като подправка е, че има слабо изразена потентност заради ниския процент активно вещество – куркумин (2-7%), спрямо много таблетни форми (над 10 пъти повече куркумин за 1 доза).

Затова, ако искате да извлечете максималните ползи на лечебната билка, може да е необходимо да използвате куркума под формата на хранителна добавка.

Източник: https://stanimirmihov.com/kurkuma/