fbpx

Всички приемат рибеното масло – новият чудотворен лек, който се популяризира по телевизията или в интернет пространството и свободно се продава.

Храни като сьомгата, лененото семе и орехите се смятат за изключително полезни за здравето, тъй като съдържат благотворни за сърцето Омега-3 мазнини, които се смятат че имат позитивно въздействие при заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. Тези твърдения се подплатяват и с абсурдните твърдения, че подсилват имунитета, подобряват паметта и че имат ефект против стареене.

Но Омега-3 нямат всички тези ефекти и ползи, които се твърди, че притежават. Открито е, че не предпазват от сърдечни заболявания и инфаркт (12345) , рак (45) , дегенерация на макулата (6), възпалителни болести на червата (7) , стареене (8) , деменция, Алцхаймер и други неврологични разстройства (910).

Даже напротив, Омега-3 по-скоро допринасят за тези заболявания.

Омега-3 срещу Омега-6

Омега-3 и Омега-6 са поли-ненаситени мазнини. Този вид мазнини са вредни за здравето.

Омега-6 мазнините се намират най-често в растителните масла, ядките и семената и се промотират като здравословен заместител на запушващите кръвоносните съдове наситени мазнини. Все по-добре изследвани напоследък, Омега-6, смятани за полезни за сърцето, са всъщност са вредни за здравето.

Омега-3 мазнините се срещат в рибите, лененото семе, чията, орехите и в някои други храни. Напоследък те са по-популярни от Омега-6, като сега играят ролята на техен здравословен заместител.

Омега-6 и Омега-3 са вредни защото:

  • Те са структурно нестабилни,
  • Те се преобразуват във вредни, причиняващи възпаления съставки,
  • Те са силно податливи на увреждане.

Оказва се, че омега-3 са дори още по-вредни от омега-6 по отношение на тези три параметра.  

Омега-3 притежават повече двойни връзки от омега-6, което ги прави дори още по-малко стабилни. Те са структурно по-слаби и около два пъти по-податливи на увреждане от омега-6 мазнините.

Например, докозахексаенова киселина е една от омега-3 мазнините, която се смята за изключително полезна. Количеството на докозахексаенова киселина (DHA), която се оползотворява структурно в нашите клетки е директно свързвана със стареенето и продължителността на живота (11) . С други думи, колкото повече DHA има в нашите клетки, толкова по-бързо стареем и толкова по-кратък е животът ни.

Това се дължи на фактът, че DHA е една от най-слабите и най-малко стабилни мазнини. Когато се използва като структурен компонент на митохондрията, тя повишава изпускането на енергия от клетката много повече от всяка една друга полиненаситена мазнина (12). Също така, докозахексаеновата киселина е 320 пъти по-податлива на увреждане от мононенаситените мазнини! (11)

Когато полиненаситените мазнини се увреждат чрез процеса на липидна пероксидация се причинява хаос в организма. Силно податливите на това омега-3 мазнини тогава се преобразуват в дори още по-деструктивни съставки. Това са хидро-пероксиди и ендо-пероксиди. Тези съставки, заедно с реактивни алдехидни продукти като акролеин, 4-хидроксиноненал (HNE) и метилендиоксиамфетамин (MDA), са също изключително вредни.

Тези съставки увреждат протеините в ДНК, включително и клетъчните компоненти, необходими за производството на енергия (413141516) . Тези съединения са свързани със заболявания като рак, диабет, сърдечни и чернодробни заболявания, Алцхаймер, стареенето и са известни невротоксини (1617181920).

Възможно е да се спори, че приемането на тези полиненаситени мазнини не означава задължително, че ще се разболеем. Но много изследвания доказват, че повишеното приемане на омега-3 (както и по принцип на всички PUFA) повишават липидната пероксидация и присъствието на вредните субстанции от техния разпад (212223242526272829).

Омега-3 НЕ са „здравословни мазнини“

Заради вредното влияние на омега-3 мазнините и техните деривати, те се установяват като участници в развиването на рак (30313233) , затлъстял черен дроб (343536), и инсулинова резистентност (3738). Също така, както и омега-6, те са силно имуносупресивни (394041).

Омега-3 мазнините понастоящем се препоръчват за прием при бременност и в ранна детска възраст. Доказано е обаче тяхното влияние върху намаляване продължителността на живота, увеличаване на телесното тегло и неврологични отклонения при деца, чиито майки са консумирали големи количества от тях (42).

Share This