fbpx

Следващата информация идва от д-р Рей Пийт, който е направил пионерски изследвания на анти-стареещите стероиди, прегненолон, прогестерон и DHEA (дехидроепиандростерон).

Д-р Пийт случайно открил ефектите на прегненолон, когато приел витамин Е, съдържащ остатък от прегненолон, който е останал от експеримент за разтворимост. Рей страдаше от различни оплаквания, включително: възпаление на артериите, зъбни абсцеси, астма, мигрена и колит. Когато взе витамин Е, съдържащ малко прегненолон във витамин Е, той изпълзя от болничното си легло, взе щипка чист прегненолон и се почувства веднага по-добре. Всичките му симптоми постепенно изчезнаха и след десет седмици видът му се промени. Оттеглиха се много характеристики на стареене, като увиснала кожа, „пилешка шия“, торбички под очите и др.

Тези промени бяха отчетени драстично в паспортна снимка, направена една година преди прегненолон и друга, направена 10 седмици след началото на терапията с прегненолон.

Прегненолон е стероиден предшественик (изходен материал). Той се произвежда в организма от човекът от холестерол. Естествено, за да получим прегненолон, имаме нужда от адекватни количества холестерол плюс други хранителни вещества, включително витамин А, хормон на щитовидната жлеза и ензими. Ако някое от тях е недостатъчно, ще имате по-малко от желаното количество прегненолон.

При здрав човек превръщането на холестерола в прегненолон се случва вътре в митохондриите, наречени белите дробове на клетката поради ролята им в клетъчното дишане. Веднъж произведен, прегненолон напуска митохондриите, така че не може да инхибира собствения си синтез. Всъщност и прогестеронът, и прегненолонът стимулират собствения си синтез, така че ако ги приемете, способността на организма да ги синтезира не се потиска. Понякога краткосрочната терапия възстановява способността на организма да произвежда адекватни количества, въпреки,че Рей казва, че това не е толкова ясно установено с прегненолон, както в случая на прогестерон.

От друга страна, синтетичният прогестерон има инхибиращ ефект върху invivo синтеза плюс много други токсични странични ефекти, които не се наблюдават при естествения прогестерон.

В цитоплазмата ензимите превръщат прегненолон в прогестерон или DHEA, в зависимост от тъканта и нуждата. Рей нарича прегненолон, прогестерон и DHEA „мозъчни стероиди“, тъй като мозъкът съдържа по-високи концентрации от тях в сравнение с други органи или кръв. Тъй като концентрацията на мозъка намалява от пиковата му стойност на около тридесет и 5% от пиковата стойност на 90, нуждата от допълнителен прегненолон може да се увеличи с напредване на възрастта. Всъщност, колкото по-възрастен и / или по-болен сте, толкова по-голяма е вероятността да почувствате ефекта от прием на прегненолон.

Прогестеронът и DHEA са предшествениците на по-специализирани стероидни хормони, включително кортизол, алдостерон, естроген и тестостерон. Приемът на прогестерон няма да повиши нивото на тези хормони. Всъщност прогестеронът се противопоставя на токсичните им ефекти. Рей казва, че „образуването на тези хормони е строго регулирано, така че приемането на предшественик на един ще коригира дефицит, но няма да създаде излишък. ” Въпреки това, при младите мъже приемането на излишък от прогестерон може да намали производството на тестостерон и да доведе до понижено либидо, така че прегненолонът е предпочитан пред прогестерона за младите мъже. Инхибиторният ефект върху тестостерона не е наблюдаван при по-възрастни мъже, особено при болни.

Тъй като прегненолонът се превръща в прогестерон и DHEA, неговите ефекти ще са успоредни на тези на последните хормони. По-удачно е да приемате прегненолон при определени състояния и прогестерон за други, но като цяло има припокриване в техните ефекти.

Рей казва, че докато прогестеронът е силно лекарство, подобно на щитовиден хормонили инсулин, прегненолон е хранителна добавка против стареене, като витамин. Поради това прегненолонът не действа толкова драматично при криза, като припадък, както прогестеронът.

Прегненолонът:

РОЛЯ ПРИ ЕНЗИМИТЕ: Прегненолонът очевидно има способността да възстановява ензимната активност. Например, в руско изследване, добавянето на прегненолон към митохондриална суспензия повишава ензимната активност. Кой ензим Ензимът, който превръща холестерола в прегненолон (един в P450 системата). Други ензими в P450 системата, жизненоважни за определени процеси на детоксикация, също се стабилизират от прегненолон.

Рей казва: ” Стероидите, включително холестерола, имат антитоксичен ефект. Семейството ензими на цитохром Р450 е важен фактор за нашата устойчивост на токсини. Умерените количества кортизол насърчават тази система, но по-големи количества я разграждат. Прегненолонът не влияе върху скоростта на синтеза на тези ензими, но той ги стабилизира спрямо нормалните протеолитични ензими, повишавайки тяхната активност. Вярвам, че това стабилизиращо действие е обща характеристика на тези стероиди”

В кратка статия в Сакраменто (вторник, 3 март 1992 г.) е описано, че Прегненолон може да помогне за възстановяване на нарушена памет, според невробиолога Юджен Робъртс от Медицински център в Лос Анджелис и неговият колега, биологът Джеймс Морели от Медицински център Сейнт Луис. Тези изследователи тествали прегненолон и други стероиди върху мишки. Те откриха, че прегненолонът е няколкостотин пъти по-мощен от всеки друг подобрител на паметта, който е тестван преди. В доклада им в Proceedings of National Academy of Sciences (март 1992 г.) се казва, че прегненолон е бил използван в края на 40-те години за лечение на ревматоиден артрит и доста успешно, но изпада в употреба, когато е открит кортизон. Но, добавя Робъртс, никога не е установено, че прегненолонът има неблагоприятни странични ефекти, докато токсичните ефекти на кортизона са много и тежки.

ЗАЩИТА ОТ ТОКСИЧНОСТТА НА КОРТИЗОН: Класическите ефекти на токсичните нива на кортизол включва еуфория, безсъние плюс горещи вълни през нощта, остеопороза, стареене на мозъка, атрофия на кожата плюс други признаци на преждевременно стареене и атрофия на надбъбречната жлеза (свиване). Две инжекции на кортизон могат да унищожат бета клетките на диабет и при хората.

Рей съобщава, че прегненолон може да се използва за отказ от терапия с кортизон за период от един месец, без да се развиват болестни симптоми на „Адисон“ (от атрофия на надбъбречната жлеза), поради нормализиращото му въздействие върху надбъбречната жлеза.

Намалена екзофталмия при пациенти с болестта на Грейвс: През 1950 г. прегненолонът е тестван върху пациенти с екзофталмис (изпъкнали очи) от болестта на Грейвс. Съобщава се, че очите им бързо отстъпват в по-нормално положение в орбитите си. Рей даде прегненолон на отчаяна жена със сериозно изпъкнали очи. На другия ден тя му се обади и каза, че очите й са напълно нормални.

източник: https://www.facebook.com/groups/778765572568876/learning_content?filter=545106186378097&post=643461769712740

Share This