fbpx

Кое е най-доброто упражнение за стимулиране на глутеуса? Световноизвестният фитнес треньор Брет Контрерас отговаря на този въпрос с изследване, чиито резултати са публикувни в Журнал за Приложна Биомеханика (Journal of Applied Biomechanics).

На снимката по-долу е показан начинът, по който се изпълнява упражнението хип тръст (познато още като хип тръстер) с щанга. Това упражнение добива все по-голяма популярност във фитнес залите и една от причините за това е самият Контрерас, който печели голям брой почитатели чрез своя блог и видеата си в youtube. Нужен е само един поглед върху youtube канала на Брет (известен още като The Glute Guy), за да разберете кое е най-доброто упражнение за глутеуса според него.

Естествено, не всички треньори споделят мнението на Контрерас. За това ви предлагаме да погледнете и видеото, в което силовият атлет Крис Дъфин обяснява защо според него хип тръстерите са супер упражнение, но не и за трениране на глутеуса с голяма тежест.

А сега, към изследването. Контрерас провежда експеримента в своя център за проучвания. Той използва EMG тест (електромиография), за да измери натоварването в глутеуса (gluteus maximus), бедрения бицепс (biceps femoris) и широкия страничен бедрен мускул (vastus lateralis) при клек и при хип тръст с щанга.

Упражненията били изпълнени от 10 добре тренирани жени, с максималната тежест, с която всяка една от тях може да реализира 10 повторения.

На графиката по-долу може да видите резултата, според който хип тръстерите стимулират глутеуса и бедрения бицепс повече от клековете. 

 

# –  статистически значимите резултати.

Няма съмнение в това, че задният клек е основен елемент на силовата тренировка. Той е също така и едно от най-добре проучените от науката упражнения. Може да сте сигурни, че включването на заден клек в тренировъчната ви програма ще доведе до реален резултат. Но ето, че едно ново и не толкова добре изследвано упражнение, каквото е хип тръст, може да подобри още повече ефекта от тренировката ви за глутеус и задно бедро.

Източник:

J Appl Biomech. 2015