fbpx

Задавали ли сте си въпроса кое е най-доброто време за тренировка? Редица научни изследвания доказват, че независимо от вида на тренировката, тялото ни се намира в най-добра кондиция в следобедните часове.

Тренировка за издържливост

Много хора смятат, че тренировката за издържливост или т.нар. кардио тренировка трябва да се провежда сутрин, на гладно. Проучване на John Moores University в Ливърпул успя да ни убеди в противното.

В експеримента на английските изследователи взели участие 8 колоездача, трениращи повече от три пъти седмично. Колоездачите били тествани с  16 км скоростно каране в 07:30 сутринта и в 18:30 следобяд.

Както можете да видите и в таблицата по-долу, резултатът от карането в 18:30 бил с 56 секунди по-добър.

Температурата на тялото в сутрешните часове е по-ниска, за това колоездачите направили втори опит, включващ 25 минути загрявка на 60% от максималната им кислородна консумация (VO2max). Температурата на тялото им се повишила, но това не повлияло на крайния резултат.

Силова тренировка

Проучвания на финландски изследователи от университета в Юваскюля потвърждават, че часовете след 17:00 са най-доброто време, както за силова тренирвка, така и за тренировка включваща тежести и кардио.

По това време на деня връзката между анаболния хормон тестостерон и катаболния хормон кортизол е в състояние, носещо най-големи ползи за тялото – изграждане на сила, повече мускулен растеж и по-бързо възстановяване.

Интересен е фактът, че експериментите със силови тренировки показват съществени разлики в резултатите след минимум 12 седмици. Така, че следването на тренировъчна програма в часовия интервал 17:00 – 20:00h. има реално значение за трениращите в дългосрочен план.

Неизбежно, часът в който тренираме е съобразен с останалата част от ангажиментите ни в ежедневието. Ако обаче притежавате свободата да избирате и се питате в коя част от деня, усилията ви ще доведат до максимални ползи – съобразете се с препоръките на спортните учени и споделете с нас вашите наблюдения по темата.

Източници:

J Sports Sci. 2005

J Strength Cond Res. 2009 

Appl Physiol Nutr Metab. 2016