fbpx //*** post tags***/

Пролактинът, проклетия хормон, от който на мъжете им растат гърди, от който тялото задържа вода, който причинява безплодие и рак.

Пролактинът е хормон, секретиран от предния дял на хипофизата в малки количества при нормални условия, но може да бъде значително повишен поради различни причини. Нормалният обхват на пролактина е от 2 до 18ng / mL и всичко над 25ng / mL се счита за хиперпролактинемия. Оптималният диапазон е 10ng / ml или по-малко.

Полуживотът на пролактина е около 15-20 минути, така че ако блокирате синтеза му, можете да го намалите доста бързо.

Нека да обсъдим някои странични ефекти на хронично повишения пролактин.

Пролактинът:

· в дългосрочен план намалява способността на тубероинфундибуларните неврони да синтезират допамин.

· е обратно свързан с глюкоза и инсулин на гладно, както и чувствителност към инсулин

· увеличава естрогенните рецептори

· увеличава възпалението и фиброзата на сърцето, черния дроб и други органи.

· стимулира отделянето на паратиреоиден хормон, което увеличавазагубата на кост и калцификацията. Освен това е про-възпалителен и антитиреоиден хормон

· увеличава риска от автоимунни заболявания, включително системен лупус еритематозус (SLE), ревматоиден артрит (RA), множествена склероза и кардиомиопатия.

· повишава риска от гинекомастия

· намалява растежа на брадата

· е свързан с тревожност, враждебност и депресия

· инхибира стероидогенезата

· стимулира остта хипоталамус-хипофиза-надбъбречна (HPA). Повишава CRH и ACTH, което води до по-високи нива на кортизол.

· стимулира адипогенезата и инхибира липолизата, което води до съхранението на мазнини

· понижава либидото

· насърчава акнето

· увеличава умората

· увеличава нежелания космен растеж

· насърчава загубата на мускулна маса

· повишава адипонектина, което увеличава SHBG, като по този начин намалява свободния тестостерон.

Острото повишаване на пролактина, предизвикано например от сауна, е много по-малко вредно или дори може да бъде полезно в сравнение с хроничното повишение.

Нека да започна като ви дам най-добрите стратегии, които можете да направите, за да намалите пролактина завинаги. Ако просто приемате добавки, но не коригирате първопричината, пролактинът винаги ще се възстановява. Така че, ето какво да правите.

# 1 ПОНИЖЕТЕ ЕСТРОГЕНА

Естрогенът е мощен стимулатор на секрецията на пролактин. Основните стимулатори на естрогена са стрес, инсулинова резистентност и възпаление, така че отработването им, намаляйки естрогена, е добро начало. Докато отработвате тези, можете също да използвате естествени инхибитори на ароматазата, както и да увеличите детоксикацията на естрогена през черния дроб.

· Как да инхибираме ароматазата

· Как да увеличимдетоксикацията на естроген чрез черния дроб

Освен това трябва да бъдете много бдителни относно избягването на естрогени, намиращи се в околната среда, като например:

· Пластмаса- намира се във всички пластмасови изделия, като пластмасови бутилки, чинии, чаши, прибори, опаковки за храна и т.н., както и във водата която пием, включително от естествени източници.

· Козметични продукти

· Въздух (сажди и отработените газове са силно естрогенни); използването на въздушен филтър, ако живеете на място с мръсен въздух е много важно.

· Мухъл- намира се в кафето, какаото, зърнените храни и други неправилно съхранявани храни. Животните, хранени с плесенясали зърна (което е винаги), също имат мухъл в месото, мазнините, яйцата и млякото.

· Преработените храни, съдържащи емулгатори, слепващи агенти, червени багрила, червени меса, сьомга, плодов сок, доматено пюре, сос от лют червен пипер и др.

Много добра книга, от която можете да научите повече е:

„Естрогенерацията “от д-р Антъни Джей.

# 2 ИЗЛЕКУВАЙТЕ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Хипоталамусът освобождава тиротропиносвобождаващ хормон (TRH), който стимулира хипофизата да освобождава тиреостимулиращ хормон (TSH), който сигнализира на щитовидната жлеза за увеличаване на производството на хормони на щитовидната жлеза, а именно Т4 и Т3.

TRH и TSH са мощни стимулатори на възпалението и пролактина, така че трябва да го намалите възможно най-бързо. Има различни причини, поради които TRH може да бъде повишен, така че ви съветвам да прочетете тази моя статия:

> Как да интерпретирате резултатите от тестовете на щитовидната си жлеза

Освен това паратиреоидният хормон (PTH), който се повишава поради ниския витамин D и калция, също антагонизира щитовидната жлеза и може да доведе до повишаване на TRH и TSH. Получаването на адекватна слънчева светлина редовно е чудесен начин за увеличаване на витамин D и понижаване на PTH, TRH и TSH.

# 3 ПО- МАЛКО СТРЕС

Хроничният стрес насърчава инсулиновата резистентност, проблеми с червата, възпаления, естрогенни проблеми, ниски андрогени, а също и секреция на пролактин.

През повечето време чрез понижаване на стреса можете значително да понижите нивата на пролактин. Има толкова много добри, лесни и ефективни начини за намаляване на стреса, които споделям в тази статия:

> Как да понижим кортизола

# 4 УВЕЛИЧЕТЕ ДОПАМИНА

Допаминът е основният антагонист на пролактина, но допаминът не се увеличава само с добавки. Много антистрес методи също увеличават допамина, така че разгледайте моята статия за повишаване на допамина за безплатни, лесни и ефективни начини за повишаване на допамина и понижаване на пролактина:

> Как да увеличим допамина

# 5 ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МЕТАБОЛИТНАТА ФУНКЦИЯ

Това е свързано с оптимизиране на производството на хормони на щитовидната жлеза. Ниско състояние на АТФ, независимо дали се дължи на ниски хормони на щитовидната жлеза, твърде малко храна, недостиг на витамини или минерали или нарушена клетъчна функция, води до повишени нива на пролактин.

Искаме да гарантираме, че телата ни произвеждат оптимални количества енергия по всяко време, за да поддържат ниско ниво на пролактина.

Има различни начини за подобряване на клетъчната функция и някои включват:

· Умерено интензивни или високоинтензивни интервални тренировки за създаване на нови митохондрии

· Използвайте витамин В1, биотин, магнезий, Пируцет, за да оптимизирате окисляването на глюкозата

· Използвайте метиленово синьо, витамин С, витамин К2, CoQ10, алфа липоева киселина (ALA), витамин Е, PQQ и янтарна киселина, за да насърчите правилната функция на електронната транспортна верига. Най-добре би било да се комбинират витамин С, Е, ALA и CoQ10 за правилно функциониране, а не само едно или друго.

· Използвайте стимулиращи енергията добавки, като женшен, кордицепс синенсис, фосилизирани растения, карденозин, кофеин и др.

# 6 ОПТИМИЗИРАЙТЕ КЛЕТЪЧНАТА ХИДРАТАЦИЯ

Дехидратираното клетъчно състояние може да доведе до повишаване на пролактина. Но не само пиенето на вода е важно, но и задържането на водата, която пиете, е важно.

Първо, имате нужда от албумин в кръвта. Натрият се свързва с албумина, което осигурява адекватна хидратация в кръвта. Тогава се нуждаете от оптимална хидратация в клетката и нещата, които насърчават клетъчната хидратация, се наричат ​​осмолити.

Няколко естествени осмолити включват креатин, бетаин, глицин, таурин, пролин и урея. Допълването им може значително да подпомогне клетъчната хидратация.

# 7 МИНИМИЗИРАНЕ НА ОБЛЪЧВАНЕТОИ ЩЕТИТЕ ОТ ЕЛЕКТРО- МАГНИТНИТЕ ПОЛЕТА (ЕМП)

Причината за това е, че ЕМП активира волтаж- зависимите калциеви канали (ВЗКК) в тялото, което позволява на калция да навлиза в клетката.

Вътреклетъчният калций стимулира и провокира производството на пролактин, глутамат (който е възбуждащ), азотен оксид, ароматаза, предизвиква възпаление, намалява производството на АТФ и др. Излишният вътреклетъчен калций е много неблагоприятен за здравето.

ЕМП е един от най-мощните стимулиращи фактори на ВЗКК, поради което може да доведе до хронично повишен пролактин, ако системно сте изложени на ЕМП.

Някои от най-простите начини за минимизиране на вредите от ЕМП е да използвате:

· 400mg-2g магнезий на ден.

· блокиране на производството на азотен оксид с метиленово синьо, лизин, таурин, глицин и др.

· Увеличете Nrf2 (ядрен еритроид- свързан фактор) с консумацията на тъмно цветни зеленчуци, плодове, подправки и ядки (като какао).

· Увеличете разединяването (разединяващ протеин- термогенин) с аспирин, сол, въглехидрати, протеин, калций и др.

Свързани статии:

· Как да оптимизираме нивата на азотен оксид и да предотвратим излишък

· Как да увеличите разединяването

· Как да намалим вредите от ЕМП

# 8 УВЕЛИЧЕТЕ ДИХИДРОТЕСТОСТЕРОНА (ДХТ)

ДХТ, най-андрогенният, мъжки хормон, всъщност е наистина защитен срещу излишния пролактин и е в състояние да понижава пролактина.

Ако искате да научите как да увеличите ДХТ, разгледайте статията ми за него:

> Как да увеличите ДХТ по естествен начин

# 9 УВЕЛИЧЕТЕ ВЪГЛЕРОДНИЯ ДИОКСИД (CO2) И НЕ ХИПЕРВЕНТИЛИРАЙТЕ

Въглеродният диоксид е директен антагонист на серотонина и след като CO2 спадне, серотонинът се увеличава. Хипервентилацията засилва отделянето на CO2. Серотонинът от своя страна индуцира отделянето на пролактин. Така че това, което трябва да направите, е да се съсредоточите само върху дишането през носа и да оптимизирате метаболизма си (за да увеличите производството на CO2). Ако се чувствате притеснени, съсредоточете се върху дълбоки вдишвания. След като вдишате, задръжте дъха за няколко секунди и след това издишайте бавно. Правете това за около 4-6 пъти и ще се почувствате много по-добре.

> Как да увеличим производството на въглероден диоксид

# 10 ИЗБЯГВАЙТЕ ОПИЯТИ

Активирайки своите рецептори, опиятите стимулират отделянето на пролактин. Глутенът, млякото, оризът, спанакът, соята, какаото и някои други храни са източници на лиганди на опиоидни рецептори, които могат да активират опиоидния рецептор. Млякото и глутенът са двата най-мощни опиоидни агониста. Ако нямате страничниреакции от млечни продукти, може да не е необходимо да ги изключвате от менюто си. Най-добрият естествен антагонист на опиоиден рецептор е кафето и не се дължи на кофеина, а на 4-кофеоил-1,5-хинида.

Опиоидните антагонистични лекарства, като „Налоксон “, също са ефективни за понижаване на пролактина

# 11 НАМАЛЕТЕ ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Възпалението увеличава секрецията на пролактин. За да установите дали имате възпаление, проверете вашия hsCRP. Ако е над 0,6, може да има някакво възпаление от нисък клас, което се случва някъде в тялото ви.

Най-честите промотори на възпалението са излишното желязо, омега 6 мастните киселини, фосфатите и повишените CRH, TSH & PTH.

Витамин Е, аспирин, богати на антиоксиданти храни, витамин D, метиленово синьо, андрогени, витамин С, NAC, глутатион и др., ще помогнат за намаляване на възпалението и пролактина.

Консумацията на дразнещи червата храни, често е основна причина за възпаление. Дразненето и възпалението на червата могат да бъдат предизвикани от алергични храни, като млечни продукти, яйца, глутен, храни, богати на биобиотици (високо съдържание на FODMAP), груби влакна, хранене под стрес, не достатъчно сдъвкана храна, SIBO, SIFO или друг вид паразитни или бактериална инфекция.

# 12 РЕЛАКСАЦИЯ

Запазването на спокойствие винаги е голям добродетел не само защото е по-зряло, а и поради факта, че секрецията на пролактин се увеличава с гнева от унизителни преживявания. Не просто унижението увеличава пролактина, а като цяло гнева. Не винаги обаче това се дължи от преживявания на живо, може да се дължи и на умопомрачителни преживявания в собствената ви глава.

След като обсъдихме някои от основните и най-важни стратегии за понижаване на пролактина, нека разгледаме някои добавки, които могат да помогнат за понижаването му.

# 1 ВИТАМИН D И КАЛЦИЙ

Свръхактивният PTH потиска тестостерона и повишава пролактина. Високият пролактин може да се дължи на PTH, който потиска щитовидната жлеза и това води до повишен TRH и пролактин. Повече за калция тук

# 2 ПРОГЕСТЕРОН И 5-АЛФА ДИХИДРОПРОГЕСТЕРОН (5Α-DHP)

Прогестеронът и неговият 5 алфа-редуциран метаболит, 5α-DHP, намалява пролактина. 5α-DHP е два пъти по-ефективен от прогестерона при понижаване на пролактина, но ако приложите прогестерона върху кожата, по-голямата част от него ще се превърне в 5α-DHP, поради високата експресия на 5-AR на кожата (

Прогестерон – IdealabsDC (продукт: Progestene & 5α-DHP))

# 3 Тетрахидроканабинол (THC)

Един от активните компоненти на канабиса, THC, може да помогне за понижаване на пролактина, но THC всъщност е естрогенен и след като спрете с канабиса, пролактина се повишава. Мъжете, които са отказали канабиса, имат по-висок пролактин, отколкото мъжете, които не са използвали канабис.

# 4 МЕТИЛЕНОВО СИНЬО

Метиленовото синьо е синьо багрило и е в състояние да понижи естроген-индуцираното освобождаване на пролактин.

# 5 ТРИБУЛУС ТЕРЕСТРИС (бабини зъби)

Аз лично съм голям почитател на тази билка. В проучване при хора, добавката от 750 mg Tribulus Terrestris (112,5 mg протодиосцин) дневно намалява нивата на пролактин с 60%, от 17ng / dl на 7ng / dl след 12 седмици.

# 6 ВИТАМИН Е

Витамин Е е много ефективен при понижаване на пролактина. Дози от 400-800IU могат да се използват ежедневно за понижаване на пролактина. Предпочитам смесен токоферол с високо съдържание на алфа-токоферол, като екстракт от пшеничен зародиш.

# 7 АСПИРИН

Аспиринът може значително да помогне за намаляване на повишаването на пролактина при наличие на стресово събитие.

# 8 ЦИНК

50mg цинк на ден е в състояние значително да понижи пролактина при уремични мъже, от ∼29ng / ml до ∼11ng / ml. Дори и „малко“като 25 mg на ден при нормални индивиди е в състояние да понижи пролактина.

# 9 ДРУГИ БИЛКИ

Няколко билки, които са ефективни за понижаване на пролактина, включват:

Shakuyaku-kanzo-to

Zhuangyang

Withania somnifera

Fructus Hordei Germinatus

Ресвератрол

Колавирон от Garcinia cola

Целомъдрено дърво / Витекс

# 10 ЛЕКАРСТВА

Метерголинът вероятно е едно от най-безопасните лекарства, а по-малко безопасните антипролактинови лекарства включват каберголин и бромокриптин.

Превод Станицлава от Групата на Рей Пийт България : https://www.facebook.com/groups/778765572568876/learning_content/?filter=976162426117109&post=823771778068255

Share This