fbpx //*** post tags***/

ЧАСТ-2

НАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ-Наситените мазнини са необходими за производството на кортизол, мастно разтворими витамини, включително витамин D и поддържа целостта на чревната стена. Мастните киселини със средна верига се усвояват лесно (не изискват участие от жлъчка), убиват лоши бактерии и вируси в червата. Диетите с ниско съдържание на мазнини могат да наранят чревната лигавица. Омега 6 и 3 масла (растителни масла) увеличават хистамина и възпалението.

ЗАХАР -захарта е анти-хистамин, не се бойте от нея, противно на всички широки разпространени модерни схващания .Захарта се усвоява в алкална среда. Това има смисъл, тъй като хистаминът е този , който би произвел стомашната киселина …. Ако има сърцебиене или ненавременна глад, причинена от излишната стомашна киселина, тогава яденето на малко захар може да я върне обратно.

ПЛОДОВЕ И ПЧЕЛЕН МЕД: Флавоноидите в плодовете (и шоколада) инхибират отделянето на хистамин и медиатори на възпалението. Приети преди хранене, те могат да блокират алергичните реакции. Плодовете обикновено са добър източник на Вит С, друго хранително вещество, което е необходимо за отстраняване на хистамина. Фруктозата в плодовете и меда има тенденция да премахва фосфора от тялото, а фосфорът увеличава хистамина.

ВИТАМИН С-Когато нивата на витамин С падат, нивата на хистамин се повишават в организма. In vitro витамин С инхибира активността на хистидин карбоксилаза, ензима, който прави хистамин. Витамин С е необходим и за надбъбреците; той оптимизира нивата на кортизола. Докато надбъбречните жлези се нуждаят от множество хранителни вещества, за да функционират нормално, може би най-важният от тях е витамин С. Най-високите концентрации на витамин С се намират в очите, мозъка и надбъбречните жлези. В организма това водоразтворимо хранително вещество осигурява силна антиоксидантна функция, поддържа имунната система и повишава целостта на артериалните стени и съединителната тъкан. В надбъбреците витамин С е необходим за здравословното производство на стероидни хормони. Стресът, инфекцията и интензивните упражнения увеличават клетъчното търсене на витамин С, като проучванията показват как нивата на аскорбинова киселина в кръвта падат с повишена скорост през тези времена. Липсата на надбъбречна продукция, както се наблюдава при надбъбречна умора, поставя всички клетки на тялото под повишен стрес, с почти автоматично увеличаване на нервната активност, за да се компенсира намаленото освобождаване на кортизол и системното възпаление, което съпътства ниските нива на този стероиден хормон. Производството на кортизол и други надбъбречни хормони зависи от непрекъснатото снабдяване с витамин С. Ако това снабдяване намалява, също и секрецията на надбъбречните хормони. Този немощен отговор от надбъбречните жлези поставя тялото под допълнителен стрес, като допълнително увеличава търсенето на витамин С.Проучванията показват, че активността на ензима хистидин декарбоксилаза (НDC) се увеличава в среда с дефицит на аскорбинова киселина. HDC е ензимът, който превръща L-хистидин в хистамин. Доказано е, че витамин С понижава хистамина в кръвта и индиректно усилва хемотаксиса на неутрофилите при здрави хора.

ПРОТЕИН– Твърде много месо: твърде много силен фосфор. Фосфорът е прохистамин и се балансира срещу калция, който е антихистамин. Месото изисква киселинен стомах, за да се усвои, така че колкото повече месо да се консумира толкова повече хистамин ще се произвежда. Твърди меса, какавиди и т.н. Всяко месо, което е трудно да се дъвче, вероятно ще седи в стомаха по-дълго, произвеждайки хистамин. По-меките меса като цяло са по-лесни за преработка.Протеинът никога не трябва да се консумира без мазнини. До 60% от консумирания протеин без мазнини преминава неразградено, което причинява имунни реакции.

ПРЯСНО И СВЕЖО, МИСЛЕТЕ В ТАЗИ НАСОКА!!! -Хистаминът е биогенен амин, който се образува от аминокиселини от ензим, наречен декарбоксилаза. Този ензим се образува от бактерии и образува хистамин от аминокиселината хистадин. Кадаверинът и путресцинът също са биогенни амини. Така че, вие получавате картината. Ферментирали или състарени храни, особено протеинови храни, меса, сирене и др. Рибата трябва да се приготви в рамките на 30 минути след улова. Рибата може да причини отравяне с комброиди при нормални хора. Хистаминът не може да бъде сварен и процесът на превръщане на хистадин в хистамин продължава при охлаждане, защото това е действието на ензима, а не на самите бактерии.Ако протеинът не се усвоява напълно, той ще се захранва от бактерии в храносмилателния тракт. Освен повече хистамин, ще се произвежда и амоняк, който също повишава хистамина. Алкалната урина се причинява от грам положителни бактерии, произвеждащи амоняк по време на гнилост. Яденето на твърде много въглехидрати с протеини може да попречи на храносмилането му, тъй като въглехидратите се усвояват в алкален стомах и протеините се нуждаят от киселина.

КАЛЦИЙ – Калцият е анти-хистамин, а фосфорът е прохистамин. Калцият намалява отделянето на храни на хистамин в организма и понижава нивата в организма. Обратно, хистаминът понижава калция в кръвта и причинява спад на кръвното налягане. Калцият изтегля хистамина в кръвта за елиминиране. Калцият стимулира симпатиковата нервна система. Недостигът на мед понижава нивата на калций и увеличава броя на мастоцитите.

КОЗЕ МЛЯКО – супер храна за намаляване на хистамина: Той е високо усвоим протеин. Козето мляко лекува храносмилателния тракт. Суровото козе мляко дори съдържа изключително сериозно количество витамин С.

ГЛУТАТИОН– антиоксидант, който се произвежда от тялото. Също така помага витамин В12 да се превърне в правилната форма за метилиране. Нивото на глутатион в белите дробове на човек с астматичен пристъп пада до почти нула.

ВИТАМИН D, витамин D подсилва имунната система. Много автоимунни заболявания са свързани с недостиг на витамин D. Конвенционалните препоръки за витамин D се показват като крайно недостатъчни. Докато тялото произвежда витамин D от слънцето, това, което получавате, може да не е достатъчно, така че е добре да се тествате и да допълвате според нуждите.

СТРЕС-ВАЖЕН ЗА ОТРАБОТВАНЕ ФАКТОРХистаминът е хормон на стреса, така че всеки вид стрес ще е склонен да го повишава. Потенциалните натоварвания са: ниска кръвна захар, прекомерна работа, излишна топлина или излагане на студ, твърде много слънце, тревожност, тъмнина, кратки зимни дни, положителни йони във въздуха.Ярката светлина (слънчевата светлина) и дългите дни (лятото), както и отрицателните въздушни йони са антистрес и анти-хистамин.Въпреки че вероятно не са от стрес, вибрации и движение, като например да сте на лодка, също повишават хистамина. Морската болест се причинява от хистамин.

ДЕХИДРАТАЦИЯ- Както видяхме, високият хистамин обикновено преминава с ниска функция на надбъбречната жлеза. Алдостеронът и адреналинът карат тялото да задържа натрий. Повишаването на нивата на натрий в мозъка причинява усещането за жажда. Ако тялото не поддържа правилно натрий, може да не почувствате жажда, въпреки че сте дехидратирани. Когато тялото се дехидратира, в кръвта се концентрират вещества, включително хистамин. Тялото също реагира на дехидратация, като отделя хистамин (който след това освобождава адреналин). Хистаминът е хормон на стреса, а дехидратацията е стрес. Добра практика е да изпиете чаша вода един час или повече преди хранене. Това предпазва от невнимателна дехидратация, както и да се увери, че стомахът е изчистен за следващото хранене.

ТВЪРДЕ ГОЛЯМА ТОПЛИНА– прекалената работа на горещото слънце може да причини отделяне на хистамин. Освен нормалния здрав разум, тази предпазна мярка вероятно не е необходима, но в началото, когато нивата са много високи, може да се наложи да предприемете всички и всички възможни стъпки за намаляване на хистамина.

ВИБРАЦИИ– като косене на трева с косачка, също могат да отделят хистамин, както в случая на топлина, този вид вероятно няма да има значение, след като общите нива са понижени. Студиите и експериментите с животни дават ясни индикации, че излишъкът от хистамин води до симптомите на морска болест. При тест в басейн с изкуствени вълни 50 мъже и 20 жени тестваха своята морска болест. Всъщност 23 от тях трябваше да напуснат басейна преди 20-минутната буря да приключи: нивото на хистамин в кръвта на изследваните лица се увеличи значително. По-голямата част от редовните лекарства срещу морска болест са антихистамини. Прасетата нямат морски болести. Тъй като те са всеядни, свинете произвеждат големи количества диамин оксидаза, което улеснява обработката им например на развалено месо, съдържащо големи концентрации на хистамин.

СТЕГНАТИ ДРЕХИ, СГЪНАТА ПОЗА– Тъй като стомахът е основен производител на хистамин и реагира на натиск, облеклото, което е плътно около кръста, е лошо, както и прекаленото огъване, както изискват някои работни места. Вероятно е трудно да направите нещо, но избягването на ненужно огъване ще ви помогне. Отново, това не трябва да е проблем, след като общите нива на хистамин са понижени. Когато нивата на хистамин са много високи, прегъването понякога ще доведе до кихане.

АЦЕТИЛХОЛИН – Активира парасимпатиковата, Той има много от същите ефекти на хистамина. И хистаминът, и ацетилхолинът причиняват стесняване на бронхите, вазоконстрикция и високо производство на стомашна киселина. Изглежда, ацетилхолинът предизвиква отделяне на хистамин.

ХОЛИН– уравновесява норепинефрина. Холин се използва за получаване на невротрансмитер ацетилхолин. Холинът е донор на метил, но той противодейства на норепинефрин и неговият продукт, актилхолин, има много от същите ефекти като хистамина.ЦИНК– инхибира отделянето на хистамин от мастоцитите. Въпреки това, твърде много цинк не е никак добре.

МАНГАН -инхибира отделянето на хистамин от мастоцитите.

ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА-Витамин В5, известен още като пантотенова киселина, образува основния ензим, който произвежда кортизол и се изчерпва от високите нива на стрес.ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА И В12- Лицата с висок хистамин по своята същност са с високо съдържание на фолиева киселина. Въпреки че фолиевата киселина се използва заедно с В-12 при производството на метионова линия, тя също участва в производството на хистамин заедно с В-12. Следователно В-12 и фолиева киселина се избягват строго при грижа за пациентите с висок хистамин. В крайни случаи фолиевата киселина в храната е достатъчна за предизвикване на неблагоприятните ефекти В12, обаче е донор на метил и има доказателства, че тя също има някои антихистаминови ефекти.

източник: Галина Гинова

Част-1 ХИСТАМИН- роля и функции

Share This