fbpx

Ключът към разрешаването на проблема с косопада се крие в разбирането на биохимичните процеси, които водят до спиране растежа на косата. Това е една от статиите в нашия блог, която се позовава на дългогодишния опит на д-р Рей Пийт в изследването на взаимодействието между хормоните, начинът на хранене и здравето.

Без съмнение косопадът е широко разпространен проблем, както при мъжете, така и при жените. Всички биха се съгласили, че този проблем действа изключително негативно на цялостното ни самочувствие. На пазара съществуват най-различни програми за лечение, процедури и козметични продукти. Лошото е, че повечето от тях са изключително скъпи и за жалост – изключително неефективни.

Според д-р Рей Пийт косопадът е проблем, свързан с хормоналния дисбаланс или по-конкретно – високите нива на стресовите хормони и нарушеното производство на клетъчна енергия. В този ред на мисли, спирането на косопада се свързва с елиминирането на възпалителните процеси в тялото и разрешаването на проблема с нарушената функция на щитовидната жлеза. Така се оказва, че загубата на коса всъщност е знак за наличието на много по-значими здравословни проблеми. Козметичният подход тук би могъл да постигне единствено временно забавяне в симптоматиката на процеси, които не бива да се пренебрегват дълго време.

С други думи ефективното лечение на този, както и на безброй други здравословни проблеми, би следвало да се ориентира основно върху възстановяването на хормоналния баланс в тялото.

Тестостероновият мит

Излишъкът на тестостерон често се посочва като причина за наличието на косопад. Но тъй като до ден днешен не съществуват реални доказателства на това твърдение, то може да се причисли по скоро към категорията „митове относно косопада“. Редица научни изследвания с голям брой хора отричат да има реална връзка между високите нива тестостерон и загубата на коса. Нещо повече, според самия Рей Пийт тестостеронът би могъл единствено да доведе до насърчаването на по-бързия растеж на силна и гъста коса.

Причините за косопада

Хормоналният дисбаланс, при който стресът и нивата на хормоните свързани с него са повишени (за сметка на защитните антистресови хормони) е известен още като нискоенергийно състояние на организма. В такова състояние тялото губи контрол върху вредните дегенеративни процеси, позволявайки им да протичат свободно в организма, възпрепядствайки неговата способност да се лекува и възстановява. Хората с косопад могат да имат прекомерни нива на пролактин, кортизол, естроген и паратиреоиден хормон в кръвта, често придружено с хипофункция на щитовидната жлеза. Проблемът тук произлиза от факта, че нормалните диапазони за тези хормони в кръвта са много широки. Според д-р Рей Пийт ТСХ (тироид стимулиращ хормон) с показател 1 може да създаде проблеми, въпреки че допустимите стойности в някои държави стигат до 5.

Хипотероидизмът причинява косопад

Щитовидната жлеза контролира метаболизма, а оттам и производството на енергия във всяка клетка на тялото. Ниската функция на щитовидната жлеза, наричана още хипотиреоидизъм, води до неоптимално функциониране на тъканите и органите, което може да се прояви чрез различни симптоми. Изтъняването и загубата на косата са сред добре известните симптоми на това състояние. Ниската функция на щитовидната жлеза също причинява свръхпроизводство на кортизол, пролактин и паратиреоиден хормон, а всички тези хормони във високи стойности се свързват със загубата на коса.

Стресовите хормони и косопада

Кортизол

Хората страдащи от косопад често имат високи стойности на стресовия хормон кортизол. При стрес почти всички хормонални прекурсори се ангажират в производството на катаболния кортизол. Това води до ниска активност в производството на анаболните прогестерон, тестостерон и DHEA – хормоните, които реално допринасят за растежа на косата.

Хората с хипотиреоидизъм компенсират ниското производство на клетъчна енергия чрез увеличено производство на кортизол. Организмът с ниска функция на щитовидната жлеза работи с кортизол, вместо да произвежда достатъчно енергия в клетките си. Ето защо добрата функция на щитовидната жлеза е ключова за предотвратяване на продължителното излагане на кортизол, респективно за предотвратяване на косопада.

Ниската кръвна захар и диетата с твърде много протеини в сравнение с добрите въглехидрати са други често срещани причини за свръхпроизводството на кортизол. За това използването на диета, която поддържа постоянна кръвна захар и балансира протеина със здравословни въглехидрати, е друго важно условие за предотвратяване на свръхпроизводството на кортизол и по този начин за предотвратяване на косопада.

Пролактин

Високият пролактин се среща най- вече при жените по време на бременност и кърмене. И все пак,  пролактинът регулира работата на почти всички клетки в тялото, както при жените, така и при мъжете. Свръхпоизводството на пролактин, освен по време на бременност и кърмене, се случва при висок стрес и излишък на естроген. Продължителното излагане на пролактин може да има тежки последствия за организма като развитието на сърдечни болести и заболявания, вследствие на възпаления в организма. Високите стойности пролактин (също като естрогена) влияят директно върху загубата на коса, възпрепядствайки растежа й. Допълнителното суплементиране с витамин А и калций би могло да ограничи до известна степен свръхпроизводството на пролактин.

Паратиреоиден хормон

Паратиреоидният хормон се секретира от паращитовидните жлези, които контролират нивото на калций в кръвта. Когато диетата ни не е богата на достаъчно калций, паратиреоидният хормон се покачва, сигнализирайки на костите необходимостта от отделянето на калций към кръвта. Отново стресът и ниската функция на щитовидната жлеза са сред основните причини за свръхпроизводството и на този хормон. Понижаванетона паратиреоидния хормон доказано намалява косопада и подобрява растежа на косата. Витамин D, калций и витамин А биха могли да ограничат свръхпроизводството на хормона, но от основно значение за поддържането на безопасни стойности е преди всичко нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Като обобщение на изброените по-горе причини, можем да кажем, че косопада е състояние, придружено от ниска – хипофункция на щитовидната жлеза с прекомерни нива на стрес, а оттам и с покачване на стресовите хормони – кортизол, естроген, пролактин и паратиреоиден хормон. Едва ли ще е излишно да споменем още веднъж, че оставането в това състояние прекалено дълго крие много по-опасни рискове за организма като развитието на сърдечни болести и редица заболявания, отключени вследствие на възпалителните процеси в тялото. За това според д-р Рей Пийт проблемът с косопада не бива да се определя като козметичен. Разрешаването на този проблем трябва да се търси във възстановяването на организма в състояние с висока клетъчна енергия и достатъчно количество от защитните „хормони на младостта“ – прегненолон, прогестерон и DHEA.

Диета при косопад

Правилният начин на хранене е неизменна част от необходимите мерки за справяне с косопада. Много често хората, страдащи от косопад консумират храни, които директно потискат функцията на щитовидната жлеза, без дори да подозират. За пример, можем да дадем дори много от така наречените здравословни храни като ядки, зеленчуци от семейство зелеви и риби с високо съдържание на мазнини.

Понякога правилната диета не е достатъчно условие, за да може организма да възстанови нормалното си функциониране. В такъв случай е необходимо допълнително суплементиране с хранителни добавки, които да подкрепят дейността на щитовидната жлеза.

Суплементирането с прогестерон и прегненолон дава изключителни резултати в справянето с доминантните хормони на стреса, които причиняват косопад.

Витамините, които са важни за здравословния растеж на косата са всички витамини от групата В, витамини А, D, K и калций.

Както вече споменахме, ниската кръвна захар причинява свръхпроизводство на кортизол, а високите нива кортизол са предпоставка за косопад. В такъв случай фруктозата може да е от изключителна полза – тя спомага за натрупването на гликоген в черния дроб и по този начин стабилизира нивата на кръвната захар. Фруктозата се намира в плодовете, но за хора с ниска кръвна захар, чистият фруктозен прах е полезна добавка за справяне с този проблем.

Друга суперхрана, особено полезна за хора с косопад е желатинът. Освен с противовъзпалителните си свойства, желатинът е полезен с аминокиселинния си състав, който подпомага образуването на нова коса. Тъй като желатинът е чист протеин е важно да се консумира в комбинация със здравословни въглехидрати, за да не се нарушават нивата на кръвната захар.

Share This